Невралгія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Невралгія
Спеціальність ревматологія
Класифікація та зовнішні ресурси
МКХ-10 M79.2
МКХ-9 729.2
MeSH D009437

Невралгія (від дав.-гр. νεῦρον — «жила, нерв» + ἄλγος — «біль») — ураження периферійних нервів, що характеризується нападами болю в зоні іннервації будь-якого нерва. На відміну від невриту, при невралгії немає рухових порушень і випадання чутливості, а в ураженому нерві відсутні структурні зміни. Невралгія розвивається переважно в нервах, що проходять у вузьких каналах і отворах.

Загальні відомості[ред. | ред. код]

При так званій первинній, або есенціальній, невралгії клінічне обстеження не виявляє будь-яких інших захворювань; при вторинній, або симптоматичній, невралгії виявляються запальні, пухлинні та інші процеси, які надають негативну дію на нерв.

Невралгія може бути в будь-якій частині тіла: починаючи від голови, закінчуючи ступнями ніг. У більшості випадків невралгія з'являється в результаті різних травм, інфекцій або важких форм простудних захворювань. Переохолодження — ще одна вагома причина появи невралгії. У разі тривалого перебігу невралгія переходить в невритичну стадію, тобто з'являються виражені структурні зміни в нерві і випадання чутливості.

Види невралгії[ред. | ред. код]

Найчастіший вид невралгії — ураження тригемінального нерва, рідше зустрічається невралгія великого чи малого потиличних, язиковоглоткового нервів та інших.

  • Невралгія тригіменального нерва — вид невралгії, що утворюється в результаті травм обличчя, запалення пазух носа, хворих зубів або неправильного прикусу. Напад болю при такому вигляді невралгії може виникнути в будь-яку хвилину. Біль може з'явитися через гарячу або холодну їжу, гучний звук, яскраве світло, під час чищення зубів. Якщо хворий доторкнеться до кінчика носа, до ясен або верхньої губи — це також може викликати у нього напад болю. Свербіж шкіри обличчя та відчуття мурашок сигналізують про початок нападу. Потім з'являється різкий біль, який триває кілька хвилин. Під час нападу невралгії тригіменалького нерва хворий не може навіть відкрити рот від болю.

При невралгії трійчастого нерва у вас можуть виникнути деякі із зазначених нижче ознак:

    • Напади сильного, стріляючого чи колючого болю в одній половині обличчя, подібні до електричного удару;
    • Спонтанні приступи болю або напади, спровоковані дотиком до обличчя, жуванням, розмовою, дією холодного повітря або чищенням зубів. Якщо ви відчуваєте біль у ділянці обличчя, особливо тривалий чи такий, що повторюється, або ж біль, який неможливо полегшити знеболюючими засобами, зверніться до лікаря;
    • Напади болю, які тривають від однієї до кількох секунд;
    • Кілька нападів болю протягом декількох днів, тижнів, місяців або більш тривалого часу. У деяких пацієнтів бувають періоди, коли вони не відчувають болю;
    • Біль в ділянках, контрольованих трійчастим нервом (нервовими гілками), включаючи щоки, щелепу, зуби, губи або рідше очі і чоло;
    • Біль, одночасно вражає одну половину обличчя;
    • Напади, які з часом стають більш частими і інтенсивними.

Якщо ви відчуваєте біль у ділянці обличчя, особливо тривалий чи такий, що повторюється, або ж біль, який неможливо полегшити знеболюючими засобами, зверніться до лікаря.

  • При міжреберній невралгії у хворого з'являється сильний біль в області ребер. Цей біль посилюється при кашлі або чханні. Найчастіше цей вид невралгії з'являється після остеохондрозу грудного відділу хребта.
  • Невралгія зовнішнього шкірного нерва стегна супроводжується болем в області зовнішньої частини стегна. Під час такого захворювання хворий відчуває шкірне печіння і оніміння. Напад посилюється при будь-якому русі хворого.
  • Невралгія крилонебного вузла найчастіше виникає раптово, в нічний час доби. Напад може тривати від 2-х — 3-х годин до двох тижнів. Весь цей час хворий відчуває дуже сильний біль піднебіння, скронь, очей, шиї. У деяких випадках біль переходить навіть до кистей рук.
  • Невралгія язиковоглоткового нерва. Цей тип невралгії зустрічається дуже рідко. Першими ознаками нападу є біль у горлі, яка поширюється на вухо і нижню щелепу.
  • При невралгії потиличного нерва хворий відчуває біль від потилиці до скронь, а також в області очей. Руху під час нападу можуть викликати навіть блювоту хворого.

Симптоми[ред. | ред. код]

Болі при невралгії носять нападоподібний характер, супроводжується невралгія вегетативно-судинними порушеннями (почервоніння шкірних покривів, сльозотеча тощо), а іноді — больовим тиком — місцевими судомами м'язів. В інших випадках, болі стають безперервними і проходять тільки після прийому знеболюючого.

Лікування[ред. | ред. код]

При вторинних невралгіях — терапія основного захворювання; при первинних — ін'єкції новокаїну, вітаміни групи В, місцево — апікаін, фізіотерапевтичне лікування. Явний результат в лікуванні невралгії дає застосування лазера, голковколювання, імпульсних струмів, магнітних і електромагнітних полів, ультразвуку, інфрачервоного та ультрафіолетового випромінювання. У тих випадках, коли не допомагають ні ліки, ні фізіопроцедури, вдаються до хірургічного втручання.

Специфічний засіб лікування невралгії тригіменального нерва — протисудомні препарати. Останні часто виявляються єдиним ефективним аналгетичним засобом. Зазвичай застосовують препарати карбамазепіну. Лікування проходить довгостроково, до повного припинення симптомів.

Посилання[ред. | ред. код]