Нові Будинки (Харків)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Приблизні межі Нових Будинків (можуть дещо варіюватися).
Нові Доми на загальній мапі міста.
Шістнадцятиповерхівка на Жасминовому бульвару.
Тролейбус ЛАЗ-E301D1 на пр. Григоренка.
Палац Спорту на проспекті Григоренка.

Нові́ Буди́нки[1], або Нові́ Доми́[2][3] — історичний район і великий житловий масив у Харкові. Обмежений проспектом Героїв Харкова з півночі, вулицею Ньютона з півдня, проспектом Льва Ландау із заходу і бульваром Богдана Хмельницького зі сходу. Нові Доми займають деяку територію Немишлянського (переважно) та Слобідського адміністративних районів міста Харкова.

Історія району[ред. | ред. код]

Житловий масив Селекційної станції почав забудовуватися приблизно в один час з Павловим Полем, в 1957 р. Він розташований в східній частині міста на сільськогосподарських землях площею близько 700 гектарів, які свого часу вважалися далекою околицею міста й використовувалися Харківською селекційною станцією для наукової роботи, якою керував український селекціонер академік В. Я. Юр'єв. Забудова проєктувалася інститутом «Харківпроект» і склалася в двох зонах: першочергова зона «А» і, освоєна пізніше, зона «Б», на південь від вулиці Танкопія[4].

Проєкт детальної забудови зони «А» (автори — архітектори А. Д. Маторін, Н. А. Кірєєва і А. Н. Нестеренко) являє собою дві смуги регулярних великих мікрорайонів, розділених бульваром Юр'єва, який починається від Палацу спорту[4].

Проєкт забудови зони «Б», що складався з 6 мікрорайонів, розроблявся у вільному плануванні: на вулиці виходили не суцільні лінії будинків, а складного обрису зелені масиви (автори — архітектори Г. Б. Кесслер, Ю. О. Плаксієв, П. І. Арєшкін). Своїм південним фасадом зона «Б» виходить на Проспект Байрона[4].

Житловий масив Нові Доми, як його тепер називають, обжитий, зручний та має дві станції метрополітену — «Палац Спорту» та «Армійська».

Архітектура[ред. | ред. код]

Житлова забудова Нових будинків являє собою переважно такі типи будинків:

  • П'ятиповерхові будинки («хрущовки»). Споруджені протягом 60-70-х років XX століття. Більшість з таких будинків знаходяться на проспекті Петра Григоренка, вулиці Танкопія, Жасминовому бульвару та інших вулицях.
  • Дев'ятиповерхові великопанельні будинки. Побудовано переважно протягом 80-х років XX століття. Будинки такого типу є на вул. Олімпійській, бул. Жасминовому, вул. Танкопія та інших.
  • Шістнадцятиповерхові великопанельні будинки. Будувалися в один час з дев'ятиповерхівками. Більшість розташовані на Садовому проїзді, бул. Жасминовому, вул. Олімпійській.

Транспорт[ред. | ред. код]

Нові Доми мають гарне транспортне сполучення з іншими частинами міста. У районі курсують тролейбуси та маршрутні таксі, також важливими вузлами пасажирообігу є станції Харківського метрополітену.

Дуже жвавими транспортними магістралями є Проспект Героїв Харкова, Проспект Льва Ландау та Проспект Байрона.

Метрополітен[ред. | ред. код]

На проспекті Героїв Харкова розташовані дві станції Холодногірсько-Заводської лінії метрополітену.

Інфраструктура[ред. | ред. код]

Телекомунікації[ред. | ред. код]

Торгівля[ред. | ред. код]

Світлини[ред. | ред. код]

Вечірня панорама

Примітки[ред. | ред. код]

  1. «Прапор», 1983 р.
  2. Голосування з підморгуванням оком — Українська правда
  3. «Критика», Випуски 63 - 86
  4. а б в Харків вчора, сьогодні, завтра./Ю. М. Шкодовський, І. Н. Лаврентьєв, А. Ю. Лейбфрейд, Ю. О. Полякова; худож.-оформлювач А. С. Юхтман. — Х.: Фоліо, 2002. — 206 с.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Координати: 49°57′00″ пн. ш. 36°19′00″ сх. д. / 49.95000° пн. ш. 36.31667° сх. д. / 49.95000; 36.31667