Ніколаєв Анатолій Васильович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ніколаєв Анатолій Васильович
Народився 14 (27) листопада 1902
Оренбург, Російська імперія[1]
Помер 13 лютого 1977(1977-02-13) (74 роки)
Новосибірськ, РРФСР, СРСР
Поховання Південне кладовище[d]
Країна  Російська імперія
 СРСР
Діяльність хімік
Галузь хімія
Alma mater фізико-математичний факультет Санкт-Петербурзького університетуd
Науковий ступінь доктор хімічних наук
Науковий керівник Курнаков Микола Семенович
Вчителі Курнаков Микола Семенович
Заклад Російський хіміко-технологічний університет імені Д. І. Менделєєваd
Членство Академія наук СРСР
Нагороди
орден Леніна орден Жовтневої Революції орден Трудового Червоного Прапора орден «Знак Пошани»
Золота медаль ВДНГ

Анатолій Васильович Ніколаєв (14 (27) листопада 1902, Оренбург — 13 лютого 1977, Новосибірськ) — російський хімік, один із засновників Сибірського відділення Академії наук СРСР, перший директор і організатор Інституту неорганічної хімії в Новосибірську. Дійсний член АН СРСР з 1966 року. Відомий роботами по фізико-хімічному аналізу, фізикохімії екстракції.

Життєпис[ред. | ред. код]

Анатолій Васильович Ніколаєв народився 27 листопада 1902 в Оренбурзі. Після школи він поступає спочатку в Кримський університет, де навчається в 1920–1922 рр., перевівшись потім в ЛДУ (природне відділення), який закінчує в 1924 р. Уже під час навчання працював на різних хімзаводах Ленінграду — на заводі «Ленінська іскра», на дослідному заводі Державного інституту прикладної хімії (ДІПХ), у Горно-металургійній лабораторії ВРНГ, в спеціальній комісії з вивчення природничо-продуктивних сил Росії.

Ще студентом брав активну участь у випуску наукових збірників (збірка «Нерудні копалини»). У 1931 р. А. В. Ніколаєв, як видатний молодий спеціаліст, отримує рекомендації відомих вчених — академіків А. Е. Ферсмана, В. І. Вернадського, Н. С. Курнакова — на призначення його начальником Кулундинской експедиції Академії Наук СРСР, діяльність якої вплинула на створення важливого для промисловості Кучукского сульфатного комбінату. З 1934 р. вчений починає роботу в Інституті загальної та неорганічної хімії АН СРСР у відділі соляних рівноваг. Уже в 1935 р. він видає власну монографію «Кулундинскі соляні озера», що дозволяє йому в 1936 р. отримати вчений ступінь кандидата хімічних наук без захисту дисертації, так як в монографії була обґрунтована нова теорія річкового сульфатного накопичення та генезису індерських боратів.

У період німецько-радянської війни А. В. Ніколаєв звертається до вивчення освіти захисних плівок на солях, узагальнивши свої дослідження в монографії. У 1944 р. на основі його досліджень були створені спеціальні земляні ємності для води, бензину, нафтопродуктів. Ще в 1941 р. вчений стає доктором хімічних наук за роботу «Фізико-хімічне дослідження природних боратів», також оформлену в монографію. Саме ця робота в 1947 році була відзначена премією АН СРСР ім. В. І. Вернадського.

Після війни він звертається до питань радіохімії. У 1944–1958 рр. — Професор МХТИ і, паралельно (1945–1954 рр), — завідувач кафедри Московського інституту кольорових металів і золота ім. М. І. Калініна. У цей період А. В. Ніколаєв зближується з М. А. Лаврентьєвим, стаючи членом його «команди», орієнтованої на розвиток науки в Сибіру. Переїхавши до Новосибірська, в 1957 р. він стає директором новоутвореного Інституту неорганічної хімії СВ АН СРСР. Організовує в ньому фізико-хімічні лабораторії, відділ напівпровідників (пізніше — відділ матеріалів для мікроелектроніки). З 1958 року — член-кореспондент АН СРСР. У 1958–1963 рр. — Голова об'єднаної вченої ради СВ АН СРСР з хімічних наук. 1960–1963 рр. — Завідувач кафедри аналітичної хімії і потім радіохімії НГУ. На початку 60-х рр. А. В. Ніколаєв організував і очолив вчену раду по екстракційним процесам при Держкомітеті з науки і техніки при Раді міністрів СРСР, будучи також заступником голови наукової ради з гідрометалургії.

З 1966 р. — дійсний член АН СРСР. А. В. Ніколаєв активно брав участь в розвитку науки і промисловості країни. Він був головою комісії при СВ АН СРСР з вивчення сольових ресурсів Сибіру і Далекого Сходу, організував у 1967–1968 рр. дві експедиції Інституту неорганічної хімії СВ АН СРСР в соленосні райони Південного Алтаю і Східно-Казахстанської області. Займався вчений і питаннями атомної промисловості, розробляючи і синтезуючи леткі сполуки гафнію і цирконію на основі бору та його похідних. Організував в Красноярську Інститут хімії та хімічної технології, комплексний відділ з хімії в Кемерово. Активно беручи участь у наукових дослідженнях, був головним редактором «Журналу структурної хімії», «Известий СО АН СРСР, Серії хімічних наук», членом редколегії міжнародного журналу «Journal of the thermal analysis». У 1972 р. він був удостоєний золотої медалі ВДНГ за розшифровку електронної структури екстрагенів і сорбентів методом рентгенівської спектроскопії, в 1977 р. — премії АН СРСР ім. Н. С. Курнакова.

В останні роки А. В. Ніколаєв звернувся до синтезу нових неорганічних речовин та матеріалів, чистих і особливо чистих речовин. Розвиває виробництво неорганічних фторидів, фторидів благородних металів, координаційних з'єднань. Був піонером створення повністю автоматизованих систем термального аналізу, співпрацюючи в цьому напрямку з провідними науковими школами Угорщини (професор Є. Пунгор, доктор наук Ф. Паулік) та Чехословаччини (професор В. Сотава, доктор Сестак).

Помер А. В. Ніколаєв 13 лютого 1977 р. Похований у Новосибірську.

Основні наукові досягнення[ред. | ред. код]

1927–1931 — Відкрив потужний пласт солей в Тавільжанських озерах і ввів їх у господарську експлуатацію.

1932–1934 — Розвідав і вивчив запаси солей на оз. Кучукське, що дозволило почати проектування Кучукського сульфатного комбінату (Казахстан), який вступив в дію в 1958 р.

1935–1936 — Створив теорію «річкового сульфатного накопичення», пояснив появу в природі покладів сульфатів.

1936 — У статті «До фізико-хімічного вивчення індерських боратів» обґрунтував схему генезису родовища, висловив думку про важливу роль водневих зв'язків у будові боратів.

1937 — За допомогою методу термографії відкрив існування боратного перегрупування, яке тепер називають «перегрупування Ніколаєва».

1940 — Спільно з А. М. Рубінштейном показав, що завдяки термодинамічній нестійкості цис-діаміни платини легко перетворюються в транс-діаміни.

1944 — Спільно з Л. Г. Бергом і Е. Я. Роде опублікував монографію «Термографія», яка була настільною книгою цілого покоління хіміків.

1947 — Опублікував монографію «Фізико-хімічне вивчення природних боратів».

1949–1957 — Очолив дослідження радіоактивних елементів, що утворюються в результаті поділу U і Рu (La, Ce, Th, Pr). Отримав спектрально чисті 147Се, 147Pr. Запропонував так званий буферний метод отримання опадів, які легко фільтруются.

1957 — Очолив дослідження в галузі хімії і фізикохімії екстракційних процесів. Ці методи знайшли застосування в промисловості.

1959–1962 — Спільно зі співробітниками запропонував новий клас екстрагентів — похідних піридин- і сульфоксидів — для екстракції іона уранілу з водних розчинів. Запропонував як екстрагента хлорекс (b, b'-дихлордиетиловий ефір), який спільно з співробітником Б. І. Пещевіцьким застосував в промислових масштабах для отримання надчистого золота — 99,9999%.

1961 — Спільно зі співробітниками видав навчальний посібник для вищої школи «Захист від радіоактивних випромінювань», який відіграв важливу роль при підготовці кваліфікованих фахівців.

1965–1975 — Спільно зі співробітником Л. М. Гіндіним вивчив іонообмінну екстракцію. Був з'ясований механізм процесу і побудовані ряди екстрагованості катіонів. Впровадив ряд екстракційних процесів для одержання особливо чистих металів на Норильському гірничо-металургійному комбінаті.

1967–1970 — Спільно з А. А. Опаловським виконав цикл робіт із синтезу і термографічні дослідження неорганічних фторидів.

— Розробив апаратуру для термічного аналізу швидкопротікаючих реакцій (спалах, горіння), в якій використав малоінерційні термопари з покриттям з нітриду бору.

1969 — Спільно зі співавторами опублікував «Короткий курс радіохімії».

1970–1972 — Очолив цикл досліджень, присвячених розшифровці електронної структури екстрагентів і сорбентів методом рентгенівської спектроскопії.

1975 — Спільно з І. І. Яковлєвим опублікував монографію «Клатратообразование». Відкрив існування клатратних гідратів в системі екстрагент-вода.

Пам'ять[ред. | ред. код]

Ім'я вченого присвоєно Новосибірському інституту неорганічної хімії; на його честь названо вулицю в Новосибірському Академмістечку, заснована премія ім. А. В. Ніколаєва для молодих вчених СВ РАН.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Николаев Анатолий Васильевич // Большая советская энциклопедия: [в 30 т.] / под ред. А. М. Прохоров — 3-е изд. — Москва: Советская энциклопедия, 1969.

Посилання[ред. | ред. код]