Нірав Моді

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Нірав Моді
Nirav Modi
नीरव मोदी
Народився 27 лютого 1971(1971-02-27) (53 роки)
Паланпурd, Гуджарат, Індія
Країна  Індія
Діяльність ювелір, підприємець, підприємець
У шлюбі з Ami Modid

Нірав Моді (англ. Nirav Modi; рос. नीरव मोदी; 27 лютого 1971) — індійський ювелір, підприємець, засновник компанії «Nirav Modi Global Diamond Jewellery House» і торгової марки «Nirav Modi».

Біографія

[ред. | ред. код]

Нірав Моді народився в Паланпурі, штат Гуджарат, але виріс в Антверпені, Бельгія. Його сім'я займається алмазним бізнесом протягом кількох поколінь. Його дід Кешавалла Моді проживав у Ченнаї та Сінгапурі. Коли Ніраву було 19 років, він і його батько Діпак Моді переїхали у Мумбаї, щоб працювати у справі свого дядька. Його дядько — Мехул Чоксі, голова групи Gitanjali Group, роздрібна ювелірна компанія з 4000 магазинами по всій Індії.

Він навчався у Вортонській школі при Пенсильванському університеті. Під час навчання він зустрів свою майбутню дружину Амі, дочку алмазного магната.

Моді створив власний бренд Nirav Modi з магазинами в 16 найбільших містах світу і ювелірну компанію Firestar Diamond, річна виручка якої становила $2,3 млрд. У списку індійських мільярдерів за версією Forbes у 2017 році Моді займав 85-е місце.

Ювелірні роботи Нірава Моді прикрашали обкладинки каталогів Christie's і Sotheby's і були популярними серед голлівудських зірок. Їх носили актриси Кейт Вінслет, Тараджі Генсон і Пріянка Чопра, причому остання є обличчям бренду Nirav Modi.

У лютому 2018 року індійське Центральне бюро розслідувань відкрило справу проти Нірава Моді за заявою Пенджабського національного банку про шахрайство.[1][2] Згідно зі справою, деякі топ-менеджери банку відкрили для Моді та його сім'ї можливість безлімітного кредитування на сім років за підробленими гарантійними листами. Загальна сума кредитів становила близько $1,8 млрд, що дорівнює приблизно 1/3 капіталу банку.[3][4] За рішенням суду були арештовані деякі активи Моді. Також, після початку розслідування, різко впала вартість акцій компаній Нірава Моді. Сукупний капітал, яким володів Моді, знизився з $1,73 млрд[5] до $100 млн. Сам Моді з сім'єю та родичами виїхав з країни. У квітні 2018 року він переховувався у Гонконзі, а у червні прибув до Великої Британії, де попросив політичного притулку[6].

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. PNB fraud: CBI seeks Interpol help, notice against Nirav Modi, others issued. India Today. 16 лютого 2018. Процитовано 4 березня 2018.
  2. Becker, Vivienne (1 липня 2016). High jewellery with millennial attitude. How to spend it (Financial Times). Архів оригіналу за 11 липня 2017.
  3. PNB fraud put at close to $2 billion. India Today. 27 лютого 2018. Процитовано 4 березня 2018.
  4. Eyes wide shut: the $1.8 billion Indian bank fraud that went unnoticed. Reuters.
  5. Forbes profile: Nirav Modi. Forbes. Процитовано 23 березня 2018.
  6. Indian jeweller 'seeking asylum' in London. BBC News (брит.). 11 червня 2018. Процитовано 11 червня 2018.