Обговорення користувача:Mistagog

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ласкаво просимо!

   Основні засади Вікіпедії   
Ласкаво просимо до україномовної Вікіпедії, Mistagog!
   Для чого ми розвиваємо Вікіпедію

Вітаємо Вас як нового учасника україномовного розділу Вікіпедії. Сподіваємось на плідну співпрацю з Вами над спільним відкритим проєктом.

Зверніть увагу на наріжні принципи участі: сміливо редагуйте, а в конфліктних ситуаціях, якщо такі виникнуть, завжди розраховуйте на добрі наміри опонента.

Можете скористатися шпаргалкою, якщо Ви ще не знайомі з основами вікірозмітки.

Якщо виникли запитання щодо проєкту або потрібні якісь підказки, пошукайте відповідь на сторінці Довідки. Якщо відповіді на Ваше питання там немає, поставте його у нашій Кнайпі чи комусь із постійних дописувачів.

Кнопка вставки підпису у вікні редагування

На сторінках обговорень бажано ставити автоматичний підпис за допомогою чотирьох тильд (~~~~) або за допомогою позначки підпису у вікні редагування (зображено на малюнку). У статтях, написаних або редагованих Вами, підпис не ставиться.

Ви також можете розповісти про свої інтереси на сторінці інтересів користувачів. Якщо у Вас виникнуть додаткові питання, можете звернутися за порадою до будь-якого користувача з цієї категорії.

Бажаємо успіхів та якнайбільше творчого задоволення!

Велика Британія США Irrespective of your language skills, you are welcome to create your own user page, add interwiki links, upload images, correct data, discuss problems, communicate & cooperate with the community. Please, use language templates from Вікіпедія:Вавилон or create your own ones. You can ask for our help on the Community Portal (help).
   Як створити статтю
   Як редагувати статті
   Ілюстрування статей
   Потренуйтеся тут!
   Правила і настанови
   Стиль оформлення статей
   Авторські права
   Довідка
   Користувачі, що допоможуть Вам
   Словничок вікітермінів

-- Automatic welcomer (обговорення) 15:05, 12 жовтня 2017 (UTC)[відповісти]

Ви написали: "А український дослідник старовини Роман Жахів припускає, що назва у перекрученій формі перегукується із назвою Архаймар — столицею держави остготів Оюм, що знаходилася саме на берегах Дніпра.". Можете надати посилання на джерело такої інформації? Тим більше, наскільки я розумію, Роман Жахів це якийсь письменник, а не історик. --Kanzat (обговорення) 18:40, 28 лютого 2021 (UTC)[відповісти]

Також у статті Архаймар ви написали: "Можна припустити, що сучасне найменування місцевості Трахтемирів — це перекручена, спотворена до невпізнаваності назва Дніпровської столиці осготів Архаймар. Бо і назва дивосплетена не місцева, і певна анаграмність присутня, і те, що "поселення займає особливе місце серед поселень" спостерігаємо і в раніші часи — на території Трахтемирова знаходиться найбільше за площею із досліджених "Скіфське городище". Чи ж не могли готи використати вже обжите зручне у багатьох відношеннях місце для власних потреб? І в пізніші часи Трахтемирів був містом-столицею гетьманів козацької доби. "Саме тут працював козацький уряд, обирали гетьманів, приймали іноземних послів і майстрували козацькі флотилії. Звідси виходили у далекі походи." А щодо "священних для готів могил та знаменитої скелі", то саме в Трахтемирові знаходиться один з найбільших козацьких некрополів, а над Дніпром височіє т. зв. Марків Шпиль. Утім — це не більше ніж припущення, висловлене українським письменником Романом Жахівим." --Kanzat (обговорення) 18:44, 28 лютого 2021 (UTC)[відповісти]

Усі твердження у Вікіпедії повинні були підтверджені джерелами, щоб мати можливість перевірити їх на достовірність. Маловідомі гіпотези від людей, які не є експертами в певній галузі взагалі не повинні згадуватись у Вікіпедії. Тому твердження, які ви написали вище були видалені. --Kanzat (обговорення) 18:53, 28 лютого 2021 (UTC)[відповісти]

А де посилання на інші гіпотези? — Це написав, але не підписав користувач Mistagog (обговореннявнесок) 17:26, 1 березня 2021‎.
Ви праві, я видалив неперевірену інформацію від ще одного користувача та переписав розділ Назва з посиланням на книгу Миколи Жарких "Терехтемирів". --Kanzat (обговорення) 23:14, 3 березня 2021 (UTC)[відповісти]

А пан Микола Жарких є беззаперечним авторитетом у цій царині? — Це написав, але не підписав користувач Mistagog (обговореннявнесок) 16:58, 25 березня 2021‎.

Наскільки я розумію, Жарких є місцевим краєзнавцем, мені важко сказати наскільки він авторитетний і фаховий, бачив він мав пару статей в Історичній Правді. Тому я й написав у статті "На думку Жарких, ...", а не як беззаперечний факт. Якщо ви знаєте інші надійні джерела про походження назви - їх теж можна додавати в розділ Назва, з посиланням. Суть в тому, щоб НЕ додавати власних догадок та деталей, які не були раніше ніде опубліковані. --Kanzat (обговорення) 17:42, 25 березня 2021 (UTC)[відповісти]

Гаразд. Але версія про татарське походження назви є також лише припущенням. Серед імен готських королів неодноразово зустрічаються імена із закінченням "мир": Витимир — син Германариха, Велимир, Теодемир, Гудемир. Чому надано перевагу татарському "темиру"? (питання риторичне). Дякую за увагу!