Обговорення користувача:Palianytsya

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Найсвіжіший коментар: Kharkivian у темі «Джерела» 1 рік тому
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ласкаво просимо!

   Основні засади Вікіпедії   
Ласкаво просимо до україномовної Вікіпедії, Palianytsya!
   Для чого ми розвиваємо Вікіпедію

Вітаємо Вас як нового учасника україномовного розділу Вікіпедії. Сподіваємось на плідну співпрацю з Вами над спільним відкритим проєктом.

Зверніть увагу на наріжні принципи участі: сміливо редагуйте, а в конфліктних ситуаціях, якщо такі виникнуть, завжди розраховуйте на добрі наміри опонента.

Можете скористатися шпаргалкою, якщо Ви ще не знайомі з основами вікірозмітки.

Якщо виникли запитання щодо проєкту або потрібні якісь підказки, пошукайте відповідь на сторінці Довідки. Якщо відповіді на Ваше питання там немає, поставте його у нашій Кнайпі чи комусь із постійних дописувачів.

Кнопка вставки підпису у вікні редагування

На сторінках обговорень бажано ставити автоматичний підпис за допомогою чотирьох тильд (~~~~) або за допомогою позначки підпису у вікні редагування (зображено на малюнку). У статтях, написаних або редагованих Вами, підпис не ставиться.

Ви також можете розповісти про свої інтереси на сторінці інтересів користувачів. Якщо у Вас виникнуть додаткові питання, можете звернутися за порадою до будь-якого користувача з цієї категорії.

Бажаємо успіхів та якнайбільше творчого задоволення!

Велика Британія США Irrespective of your language skills, you are welcome to create your own user page, add interwiki links, upload images, correct data, discuss problems, communicate & cooperate with the community. Please, use language templates from Вікіпедія:Вавилон or create your own ones. You can ask for our help on the Community Portal (help).
   Як створити статтю
   Як редагувати статті
   Ілюстрування статей
   Потренуйтеся тут!
   Правила і настанови
   Стиль оформлення статей
   Авторські права
   Довідка
   Користувачі, що допоможуть Вам
   Словничок вікітермінів

-- Automatic welcomer (обговорення) 20:58, 2 січня 2023 (UTC)Відповісти

Джерела[ред. код]

Вітаю! Я вимушений був скасувати Ваше доповнення у статті Бої за Тростянець, оскільки відповідно до правил ВП:АД та ВП:В соціальні мережі (а телеграм належить саме до них) не є авторитетними джерелами інформації для Вікіпедії і не можуть використовуватися від слова зовсім. Для підтвердження фактів необхідно використовувати авторитетні джерела, якими є публікації в ЗМІ.
Моя рекомендація - або відшукайте публікації в локальних та регіональних медіа публікації про бої за Тростянець та події у місті в цей час, або, що також можливо, опублікуйте свою історії, спогадів (можна із використанням публікацій у телеграм-каналі) у місцевих та регіональних ЗМІ - і тоді це буде цілком авторитетним джерелом для Вікіпедії. На жаль, інших варіантів додати ті факти і твердження, на жаль не має. Якщо у Вас виникли додаткові питання - пишіть тут, або можете звернутися до мене у фейсбук (лінк на моїй сторінці користувача). Гарного дня! --Kharkivian (обг.) 09:56, 3 січня 2023 (UTC)Відповісти


Зрозумів, моя помилка була в тому, що я на початку не верифікував медіа.

Маю 5 аргументів:

1. Це регіональне ЗМІ. Канал в телеграм на який я посилаюсь і є регіональним медіа, не є анонімним, типу більшості тг каналів - це місцеве регіональне ЗМІ, його веде одна людина, який вже підпадає під дію нового закону про медіа щодо блогерів та тг каналів, закон тиждень потому тільки підписав Президент https://detector.media/infospace/article/174356/2020-01-30-za-novym-zakonom-pro-media-blogery-ta-nezareiestrovani-onlayn-media-tezh-regulyuvatymutsya-natsradoyu/ http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=69353 Також власник пропонує націоналізувати, передати у власність громади, і зробити офіційним ресурсом міста, з цією пропозицією Андрій Соколов вже звертався до міського голови, інформація про що також неодноразово звучала публічно.

2. Авторитетність джерела та його редактора. Його веде громадський діяч, засновних Тростянецького Гуманітарного Штабу і волонтер Андрій Соколов - дуже відома в місті особа. Посилання на цей канал публікує Сумська Обласна військова Адміністрація та Дмитро Живицький - голова ОДА в своєму телеграм каналі та на офіційному сайті http://sm.gov.ua/uk/arkhiv1/28663-de-znayty-korysnu-informatsiyu-zhytelyam-sumshchyny-v-umovakh-voyennoho-chasu.html Також в день створення каналу його анонсує Павло Роженко - перший заступник голови районної військової адміністрації. (на це я теж посилання додавав) Адміністратор і цей канал тісно співпрацює з українськими журналістами, Андрій Соколов неодноразово виходив в єдиний телемарафон новин, також на кадри з цього каналу посилались інші медіа. Також сторінка цього медіа\авторського блогу в фейсбук так і називається Андрій Соколов\ Тростянецька Паляниця. Станом на сьогодні цей канал - є самою великою і активною спільнотою міста Тростянець, в ньому присутні представники місцевої влади, депутати, представники районної та сумської військової адміністрацій, лікарі, енергетики та багато інших. Тому згадування в інших місцевих джерелах і не потрібні, бо це і так є самим великим джерелом інформації в мережі. Про це видання також підготую сторінку на Вікі з посиланнями на усі джерела. Цей канал по суті є архівом більшості подій під час окупації, там на порядок більше інформації ніж зараз є в вікі, власне що я планував виправити. Там гігабайти фото\відео, купа фіксацій тих чи інших подій. На мою думку, це є авторитетне джерело, бо це де-факто єдине джерело, яке працювало в громаді під час окупації та зараз продовжує. http://vm.tiktok.com/ZMFwmp6nW - сюжет ТСН з кадрами Тростянецької Паляниця і за участю власника каналу - Андрія Соколова. https://suspilne.media/230713-ritualni-poslugi-budut-bezplatnimi-dla-ziteliv-trostanca-na-sumsini/ - Суспільне Суми - репост новини Андрія Соколова про його програму перепоховань. Також про ситуацію з загиблими під час окупації та перепоховання був відеосюжет в телемарафоні, до якого також запрошували Андрія. Дописи Андрія в фейсбук зазвичай резонансні. Дуже багато репостів та активностей він на сьогодні входить в топ 5 відомих та цитованих людей Тростянця.

Інформація щодо причетності відомого блогера до каналу: На підтвердження причетності того що Тростянецька Паляниця це медіа Андрія Соколова: Безпосередньо на ресурсі Тростянецька Паляниця - він вказан як власник і активно спілкується в чаті з мешканцями. https://t.me/trostynets (в описі каналу) https://www.facebook.com/andrey.sokokolov.official власне його сторінка в фб так називається(але він її майже не веде, основна діяльність переважно в телеграм) Посилання і підтвердження на його власних сторінках t.me/asokolov93 facebook.com/asokolov93 та instagram.com/asokolov93 та численний пересічний контент.

3. Під час окупації регіональні медіа та\або лідери думок чи кореспонденти не були в місті та не вели або майже не вели роботу. Тому цей новостворений канал виступав майже єдиним джерелом новин та був і лишається єдиною спілкою де не блокували людей за думку. В місті були політичні джерела. Влади і так званої опозиції.(наш край\опзж) І що ті що інші втекли з перших днів і інформування не вели, а їх спілки зацензуровані й однобокі з обох сторін. Об'єднатися заради перемоги місцевим політикам в місті між собою не вдалось. Але це вдалось(наскільки це можливо) зробити на базі Тростянецької Паляниці - це наразі єдиний простір де можуть висловлюватись і мають статус адмінів, як місцева влада, так і опозиційні політики та інші.

4. Пов'язаність з іншими проєктами й сервісами міста. Цей канал є не єдиним інформаційним ресурсом та сервісом міста. Також є телеграм-бот - місто в смартфоні, автором якого теж є Андрій Соколов і цей бот є частиною як Тростянецької Паляниці, так і Гуманітарного Штабу(засновник теж Андрій Соколов) Щодо впливовості вищезгаданих ресурсів і сервісів. Ботом оброблено понад 100000 повідомлень, Гуманітарний штаб: 250 тон гуманітарної допомоги, в т.ч 300 000 од ліків і спец обладнання(20тон), організація безкоштовних перепоховань людей на 250 000грн. Щоденні видачі допомоги 500-1500 людей\на день, співпраця з військовими, лікарями, владою, соціальними службами та багатьма іншими про що є щоденні звіти; десятками крупних міжнародних фондів та сотнями волонтерів з інших міст. Це вагомий результат для міста, де проживає трохи більше ніж 12 000 - 15 000 людей зараз.( в мирний час близько 20 000)

5. Оціночне судження, власні спостереження і самарі. Я дуже відповідально і критично ставлюсь до публікуємих фактів. Автор може і не журналіст, але працював до повномасштабного вторгнення в діджитал маркетинг понад 8 років, зазвичай в новинах вказано джерело, перевага віддається офіційним джерелам, і це зазвичай репости або гіперлінк на джерело, в спільності представлені усі думки і є рівні права у всіх представників. Філософія каналу дуже схожа з вікі. Майже кожна подія щодо чули\бачили підтверджується коментарями різних людей. Місто маленьке усі один одного знають, багато людей підписані реальними іменами. В чаті окрім місцевих нікого немає. Кожна з подій підкріплюється фото\відео доказами з місця подій, які можна верифікувати, це співвідноситься з інформацією з інших джерел. Для фактів які вже опубліковані на вікі - це фото\відео ілюстрація.( думав згодом кожен день\подію проілюструвати, про деякі настільки багато інфи що на мою думку треба окремі сторінки на вікі робити.) На додачу ще сотні подій і фактів, які поки відсутні на вікі. Я б такий що взагалі зробив би окремо: 1 день окупації - 1 сторінка, або відокремив події військові від цивільних\гуманітарних. Типу хід військових дій окремо, умови та життя в окупації окремо. Не знаю як краще, обидви варіанти мають право на життя. Неоднозначно, бо деякі дні перенавантажені подіями, в деякі нічого значущого не було. Palianytsya


Що далі?

Я актуалізував лише декілька днів, щодо подальшої хронології подій - там буде набагато більше, щонайменш до травня, це робота на декілька тижнів, але я переконаний це має бути на вікі та не тільки. В ідеалі про це повинні документальний серіал зняти, де один день - одна серія. Щодо джерел з 17 березня Андрій Соколов розпочав на своєму каналі Тростянецька Паляниця та власних сторінках робити відеодайджест новин, головні події дня, тому частка посилань буде на нього.( про це власно розповідали в телемарафоні та посилались на нього інші) Також з урахуванням співпраці і єдиної позиції Андрія з військовою адміністрацією та владою з підтвердженням фото\відео матеріалами новин, рівнем впізнання та ставленням до ведення каналу вважаю це авторитетним джерелом. Також будуть інші значені для громади, але не відомі на загал, джерела - це військові та волонтери.

Щодо своїх історій і спогадів в регіональних ЗМІ? Переносити усі події в якийсь блог на вордпресі чи локальне медіа звісно можна, але ж дуже багато інформації, це колосальна і подвійна робота. Локальні медіа, а їх всього два - політичні, зайняті цькуванням один одного і піаром власного бенефіціара. Нейтральні події їм неначасі на жаль, особливо якщо хтось з їх власників не є фігурантом подій. А волонтері та громадські діячі не хочуть втручатись в політику про що неодноразова заявляли та закликали політиків єднатись. Я декілька годин переносив сюди ключове - відокремлючі від балачок та гіперболізації, оцінки, емоції, думки людей, лишаючи лише сухі факти. Іноді з того що я писав від оригіналу лишалось лише речення з великого допису, або пару цитат з відео довжиною в 10 хвилин. Palianytsya


Самарі хочу підвести коментуючі принципи вікі:

ВІКІ:Оцінка надійності

ВІКІ:Оцінюйте онлайнові джерела так само, як і будь-які інші. Природа середовища, у якій поширюється інформація, сама по собі ніяк не впливає на визнання її достовірною. Всі матеріали аналізуйте з урахуванням процесів і людей, які стояли за їхнім створенням.

ВІКІ:Публікаціям у джерелах, за якими стоять професійні репортерські групи, редактура, що перевіряє надійність інформації, керівництво й адвокати, таких як Рейтер, УНІАН, BBC, можна довіряти й використати їх як надійні джерела у Вікіпедії. На іншому полюсі шкали вірогідності — персональні вебсторінки, блоги, форуми, матеріали Usenet-груп, як правило, неприйнятні як джерела.

Palianytsya:Тростянецька Паляниця - "де юро" на полюсі ненадійного джерела, це більше авторський блог. Але ж, щодо принципів і журналістських стандартів - вище за локальні медіа, щодо контенту про окупацію і війну - це де-факто єдине джерело, на які усі посилаються, або не посилають просто крадучи контент. Щодо окупації наводяться переважно сухі факти. В умовах війни, коли це було де-факто єдиним джерелом та спільнотою яка згуртувала більшість мешканців зі смартфоном. Автор якої є звичайно суб'єктивним, але на мою думку авторитетним джерелом.

ВІКІ:Вікі, форуми, блоги, Usenet. Дописи, повідомлення й статті у вікі, форумах, блогах і Usenet не повинні використовуватися як первинні або вторинні джерела, оскільки в них:

ВІКІ:здебільшого неможливо вірогідно визначити авторство тексту; Palianytsya:тут можливо.

ВІКІ:тексти здебільшого не редагуються й не проходять перевірку на вірогідність фактів;

Palianytsya:у матеріалів в каналі є автори і редактор. Цей канал дотримується принципів журналістики. Також відкриті коментарі. Якщо публікується неточна чи неправдива інформація - вона уточнюється чи спростовується. Така інформація переважно відповідно маркується. В даному каналі тема фактчекінгу, чи спростування фейків та ІПСО і російської пропаганди одна з популярних.

ВІКІ:зміст тексту може в будь-який момент змінитися

Palianytsya: це факт, але ж це є і в інших джерелах. Відповідні зміни позначаються, є історія змін контенту. А для тих мереж де її немає - існує багато сервісів і ресурсів які архівують першозміст. Вони як для вебсторінок так і для соц мереж. Також за зміст несе відповідальність автор і редактор тексту. Завжди можна надіслати уточнювальний запит і доповнити статтю відповіддю редакції\каналу. На резонансні теми зазвичай виходять новини зі скрінами. Ну і зараз за новим законом України про медіа від 29.12.2022 телеграм-канали і блогери дорівняли до інших медіа.

ВІКІ:Винятки з даного правила див. у розділі «Самвидав».

ВІКІ:«Самвидав»

Під самвидавом у рамках чинних правил розуміються опубліковані джерела, які не були предметом якої-небудь незалежної перевірки фактів, або коли ніхто не стоїть між автором й актом публікації. Зокрема, мова йде про персональні вебсайти і книги, видані авторським коштом. Будь-хто може створити вебсайт або видати книгу й претендувати на експертність у якій-небудь галузі. З цієї причини персональні блоги й вебсайти, книги, видані за рахунок авторів зазвичай не є прийнятними джерелами.

Palianytsya: Зазвичай - тут не цей випадок. Мова не йде про особисту думку чи експертність автора. Більшість матеріалів - це архів подій і сухі факти.

ВІКІ:Резюме: якщо «самвидавче» джерело надійне, то й інші надійні джерела неодмінно будуть його цитувати, в протилежному разі варто уникати використання «самвидавчих» матеріалів.

Palianytsya:Резюме: саме так і є в цьому випадку. На додачу до Сумської Військової адміністрації, Заступника голови районної військової адміністрації та великих ЗМІ типу ТСН, Інтер, Суспільного, виходу автора в телемарафон і т.д є ще згадки і в місцевій газеті, тут Андрій Соколов згадувався як відомий блогер, волонтер та автор деяких проєктів: http://ntgazeta.com.ua/trostjanechchina/6136-trostjanchani-zbirajut-pdpisi-pd-peticyeju-pro-vdznachennja-vdomogo-volontera.html http://ntgazeta.com.ua/trostjanechchina/6050-zavdjaki-volonteram-u-trostjanc-pohovannja-zagiblih-vnasldok-vjni-budut-bezkoshtovnimi.html http://ntgazeta.com.ua/trostjanechchina/6054-volonteri-trostjancja-prosjat-mera-bovu-ne-tisnuti-na-nih-a-spvpracjuvati.html http://ntgazeta.com.ua/trostjanechchina/6013-vd-fondu-razom-for-ukraine-u-trostjanec-dostavili-20-tonn-medichnogo-gumantarnogo-vantazhu.html http://ntgazeta.com.ua/trostjanechchina/6009-trostjanec-vzhe-z-gazom-na-cherz-vdnovlennja-elektropostachannja.html


Може трохи перегнув і достатньо було б лише посилань на джерела, але щось якось захопивсь) та і це все піде далі піде в основу відповідних вікі сторінок.

Питання: 1. Чи треба для початку зробити на вікі сторінку Андрія Соколова та його проєктів і ресурсів, місцевих ЗМІ, місцевих політиків, волонтерів, блогерів та лідерів думок, щоб на них посилатись, в даному випадку чи достатньо особистих сторінок та цитувань і довіри від інших джерел? Бо Андрій\Паляниця не єдиний подібний кейс в громаді. Є інші військові\волонтери, канали мера, місцеві ЗМІ та окремі журналісти\блогери. Щодо телеграм каналів\спільнот з новинами, наприклад їх всього 4. Лідерів думок\блогерів відомих і вагомих осіб до 10. Громада і місто маленькі. 2. Може ви стикались з якимось гарно оформленим прикладом схожих проєктів і порадите варіанти як краще зафіксувати ключові події? Могли б поділитись посиланнями, може з інших регіонів, бо мені здається формат де все в одному місті та без зображень перенавантаженим. 3. Чи могли б ви допомогти з шаблонами\оформленням для створення окремих сторінок, я вже писав колись на вікі, але досвід невеликий. Хотілося б деякі події, організації чи особистостей відповідно оформити.

Palianytsya


Дякую за розгорнуту відповідь, але, на жаль, відповідь буде короткою. 1. Українська Вікіпедія діє в рамках власних правил, які встановлює спільнота. Законотворчість українських парламентарів мало впливає на її правила (більше того, юрисдикція серверів Вікіпедії - США, тому ми маємо більше зважати на американські закони, аніж українські). 2. Соцмережі - не авторитетні джерела, вони підпадають під самвидав, оскільки публікацію в соцмережі може вилучити ця соцмережа банально через порушення правил спільноти. І байдуже чи відомий чи не відомий це блогер. Просто існують правила, які я навів. Сюди ж підпадають і всі блогдописи в принципі (ЖЖ, вордпрес, блоги в ЗМІ). 3. Щоби додати інформацію Вам необхідно використовувати публікації у традиційних ЗМІ, які мають власні сайти. От Ви нижче посилалися на Тижневик - це ЗМІ з власним сайтом. Таке джерелом підійде. Проте наявність в медіа власного сайту ще не означає, що воно буде авторитетним джерелом для Вікіпедії. Тому вибачте, але скасував Ваші правки. Дякую, що Ви уважно проаналізували правила, але, на жаль, зробили не зовсім коректні висновки і тлумачення з цих правил, що відрізняються від загальноприйнятих принципів їх правозастосування у Вікіпедії. Нарешті, хочу попередити, що подальші Ваші дії із відновлення інформації, яка порушує правила Вікіпедії, веде до просування контенту місцевого блогера (що Ви тут самі підтвердили), буде розцінюватися як війною редагувань. Ведення війн редагувань суворо карається у Вікіпедії, і до Вас можуть бути застосовані обмеження аж до обмеження можливості редагувати цю конкретну статтю.
Тепер щодо пана Соколова. Ні, він не значущий. В усіх повідомленням сказано, що він повідомив про якусь подію. Цього для значущості замало. От якби в новині було сказано, що він щось організував (подію, захід, надав волонтерську допомогу тощо; але не організував петицію, бо це дуже дрібна дія), і таких різних акцій і подій було би 5-7, то тоді би можна було би розглядати питання про значущість. Так само і всі тростянецькі місцеві політики будуть не значущі (бо не значущі навіть обласні депутати). Щодо місцевих волонтерів - то я описав приблизну мінімальну межу значущості. Щодо лідерів думок. Уявіть собі, що з усіх харківських лідерів думок у фейсбуці (а їх кілька десятків) значущі буквально 3-5, і не через те, що вони лідери думок, а через іншу діяльність. Щодо місцевих медіа, то медіа може бути значущим, якщо про нього є кілька аналітичних публікацій на Детекторі медіа чи в ІМІ. в іншому - місцеве медіа буде не значущим. Якщо коротко, критерії значущості у Вікіпедії достатньо жорсткі, і навіть активісту з великого міста не просто стати значущим для Вікіпедії, а з маленького - і поготів. Просто почитайте ВП:КЗП. --Kharkivian (обг.) 08:28, 10 січня 2023 (UTC)Відповісти
Ви можете зі мною зв'язатися за контактами, які наведені на моїй сторінці користувача, і таким чином я змогтиму відповідати і на більшу кількість Ваших питань, і більш оперативніше, ніж тут. Можливо, це можна буде зробити у форматі онлайн-консультації. --Kharkivian (обг.) 08:34, 10 січня 2023 (UTC)Відповісти