Операція «Дерев'яна нога»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Операція «Дерев'яна нога».)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Операція «Дерев'яна нога» (hebr. ‏ רגל עץ, ‎ Miwca Regel Ec, eng Operation Wooden Leg) — ізраїльська операція, проведена 1 жовтня 1985 року, під час якої ізраїльська авіація атакувала штаб-квартиру Організації визволення Палестини. Поселення Хамам аш-Шатт, розташоване на 19-му км від Тунісу.

Генеза[ред. | ред. код]

25 вересня 1985 року троє ізраїльських цивільних були вбиті під час нападу на яхту біля узбережжя Ларнака, Кіпр. Відповідальність за атаку взяв на себе елітний підрозділ ООП, відомий як Force 17[en]. Уряд Ізраїлю вимагав негайної помсти, і штаб-квартира організації в Тунісі стала мішенню.

Організація визволення Палестини обрала Туніс у 1982 році як базу для управління своїми силами під час Першої ліванської війни.

Атака[ред. | ред. код]

Наліт здійснили вісім винищувачів F-15 Eagle, частина з яких була призначена для нападу, частина з яких служила резервним літаком, а решта повинні були супроводжувати групу. 1 жовтня о сьомій ранку винищувачі вилетіли в бік Тунісу. План операції передбачав відстань у 2060 кілометрів, що зробило операцію, здійснену ВПС Ізраїлю, найбільшою з часів операції «Ентеббе» в 1976 році.

Над Середземним морем літаки, які здійснювали авіаудар, зустріли для дозаправки Boeing 707. Ізраїльські літаки скинули керовані бомби на штаб ООП. Протягом всієї операції були доступні гелікоптери, які діяли з кораблів біля Мальти, у разі необхідності евакуації збитих пілотів. Однак їхня допомога виявилася непотрібною.

Штаб ООП було знищено; голова організації Ясір Арафат, якого не було на місці нападу, під час нападу не постраждав. Ізраїль заявив, що було вбито близько 60 членів ООП, у тому числі кілька лідерів Force 17. Крім того, під час рейду було вбито невідому кількість мирних жителів[1].

Наслідки[ред. | ред. код]

Напад викликав сильне обурення навіть у Сполучених Штатах, близькому союзнику Ізраїлю. Адміністрація Рейгана розкритикувала виправдання нападу як «законної відповіді» на терор. В результаті операції постраждали відносини між США і президентом Тунісу Хабібом Бургібою, а також зрив переговорів між Ізраїлем і Єгиптом щодо прикордонного контролю в Табі.

Резолюція Ради Безпеки ООН 573, схвалена одноголосно (Сполучені Штати утрималися), засудила атаку як грубе порушення суверенітету Тунісу та визнала, що сторона, яка зазнала нападу, мала право отримати відповідну компенсацію[2].

Дивись також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ben Ali Visit Marks Third Stage in 200-Year-Old US-Tunisian Special Relationship. The Washington Report (англ.). 1990-03. Архів оригіналу за 13 червня 2007. Процитовано 29 січня 2024.
  2. S-RES-573(1985) Security Council Resolution 573 (1985). Rada Bezpieczeństwa ONZ (англ.). 4 листопада 1985. Архів оригіналу за 2 грудня 2008. Процитовано 29 січня 2024.

Зовнішні посилання[ред. | ред. код]