Орська єпархія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Орська єпархія

Основні дані
Церква Orenburg metropolisd
Заснована 5 жовтня 2011 року
Єпархіальний центр Орськ
Благочинь 8
Священиків 53
Ченців і черниць 14
Сайт orskeparh.ru
Правлячий архієрей

Єпископ Орський і Гайський

Іриней (Тафуня) (з 22 листопада 2011)
CMNS: Орська єпархія у Вікісховищі

Орська єпархія — єпархія Російської православної церкви. Об'єднує приходи в адміністративних межах Адамовського, Гайського, Домбаровського, Кваркенського, Кувандицького, Новоорського, Свєтлинського і Ясненського районів, а також Новотроїцького та Орського муніципальних утворень Оренбурзької області. Входить до складу Оренбурзької митрополії.

Історія[ред. | ред. код]

Православ'я прийшло на ці землі разом з російськими поселенцями, які появились на території Оренбурзької області у XVIII столітті. У 1735 році створюється Оренбурзька експедиція на чолі з обер-секретарем Петербурзького сенату І. К. Кириловим. Їх завдання — закладення міста-фортеці в киргизькому степу, де була визначена східна межа Росії. Ця фортеця спочатку називалася Оренбаум, але пізніше стала Орськом. У тому ж році в Орській фортеці було закладено храм на Преображенській горі[1].

Територія сучасної Орської єпархії входила до складу Оренбурзької єпархії, що була створена Святійшим синодом у вересні 1799 року.

У 1923—1924 роках існувало Орське вікаріатство Оренбурзької єпархії, яке очолював єпископ Яків (Маскаєв).

Орське вікаріатство тієї ж єпархії було відновлено 31 березня 2009 року з обранням на нього ігумена Симеона (Холодкова)[2], однак його єпископська хіротонія була відкладена на невизначений час, та поки що так і не відбулася.

5 жовтня 2011 року була утворена самостійна Орська єпархія.

6 жовтня 2011 року Орська єпархія увійшла до складу Оренбурзької митрополії[3].

Єпископи[ред. | ред. код]

Орське вікаріатство
  • Яків (Маскаєв) (вересень 1923 — 31 липня 1924)
Орська єпархія
  • Іриней (Тафуня) (з 22 листопада 2011)

Монастирі[ред. | ред. код]

До революції в Орську існував Покровський жіночий монастир, офіційно заснований у 1898 році.

У квітні 2013 року адміністрація Орська виділила земельну ділянку під будівництво жіночого монастиря в честь Іверської ікони Божої Матері. Монастир буде розташовуватися в районі селища ОЗТП, неподалік від храму Казанської ікони[4].

Освітні установи[ред. | ред. код]

Православна гімназія, катехізаторські курси, недільні школи при храмах.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. ОТЧЕТ о жизни и деятельности Орской епархии Русской Православной Церкви Московского Патриархата за 2011 год[недоступне посилання]
  2. Игумен Симеон (Холодков) избран епископом Орским, викарием Оренбургской епархии [Архівовано 21 червня 2018 у Wayback Machine.]. // Патриархия.Ru
  3. Журналы заседания Священного Синода от 5—6 октября 2011 года [Архівовано 8 листопада 2021 у Wayback Machine.]. // Патриархия.Ru
  4. В Орске построят женский монастырь в честь Иверской иконы Богородицы : Православие и мир. Архів оригіналу за 18 квітня 2013. Процитовано 14 квітня 2013.

Посилання[ред. | ред. код]