Остеофіт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Остеофіт
Small marginal osteophytes (arrows) of the processus anconeus of the ulna can be seen in this gross pathological specimen of a sow.
Small marginal osteophytes (arrows) of the processus anconeus of the ulna can be seen in this gross pathological specimen of a sow.
Small marginal osteophytes (arrows) of the processus anconeus of the ulna can be seen in this gross pathological specimen of a sow.
Інші назви Osteophyte, «Шпора»
Спеціальність Orthopedics
Класифікація та зовнішні ресурси
МКХ-11 FA37.0
МКХ-10 M25.7
OMIM 139393
DiseasesDB 18621
MeSH D054850
CMNS: Osteophyte у Вікісховищі

Остеофіти — це екзостози (кісткові виступи), які утворюються вздовж країв суглобів.[1] Їх не слід плутати з ентезофітами[en], які є кістковими виступами, які утворюються в місці прикріплення сухожилля або зв'язки.[2] Остеофіти не завжди можна чітко відрізнити від екзостозів, хоча в багатьох випадках існує ряд відмінностей.[3] Остеофіти, як правило, є внутрішньосуглобовими (всередині суглобової капсули).[4]

Причина[ред. | ред. код]

Рентгенівські остеофіти спондильозу поперекового відділу хребта

Ряд процесів кісткоутворення пов'язаний зі старінням, дегенерацією, механічною нестабільністю та захворюваннями (такими як дифузний ідіопатичний скелетний гіперостоз). Утворення остеофітів класично пов'язували з послідовними та наслідковими змінами в таких процесах. Часто остеофіти утворюються в суглобах, уражених остеоартритом, в результаті пошкодження та зношування від запалення. Кальцифікація та утворення нових кісткових формацій також можуть виникнути у відповідь на механічне пошкодження суглобів.[5]

Патофізіологія[ред. | ред. код]

Остеофіти утворюються через збільшення площі пошкодженої поверхні суглоба. Це найчастіше спостерігається на початку артриту. Остеофіти зазвичай обмежують рухливість суглобів і зазвичай викликають біль.[6]

Остеофіти природним чином утворюються на задній частині хребта з віком і є клінічною ознакою дегенерації хребта. У цьому випадку остеофіти зазвичай не є джерелом болю в спині, а є ознакою основної проблеми. Однак, остеофіти на хребті можуть вражати нерви, які відходять від хребта в інші частини тіла. Це зіткнення може спричинити біль як у верхніх, так і в нижніх кінцівках, а також відчуття оніміння або поколювання в руках і ногах, оскільки нерви забезпечують відчуття до їхніх дерматомів.[6]

Остеофіти на пальцях рук або ніг відомі як вузли Гебердена (якщо на дистальному міжфаланговому суглобі) або вузли Бушара (якщо на проксимальному міжфаланговому суглобі).

Лікування[ред. | ред. код]

Зазвичай безсимптомні випадки не лікуються. Нестероїдні протизапальні препарати та хірургічне втручання є двома типовими варіантами у випадках, коли потрібно лікування.

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. "osteophyte" на вебсайті Dorland's Medical Dictionary
  2. Rogers J, Shepstone L, Dieppe P (Feb 1997). Bone formers: osteophyte and enthesophyte formation are positively associated. Annals of the Rheumatic Diseases. 56 (2): 85—90. doi:10.1136/ard.56.2.85. PMC 1752321. PMID 9068279.
  3. The Medico-chirurgical Review and Journal of Medical Science (англ.). Burgess and Hill. 1 січня 1844.
  4. Alonge TO, Rooney P, Oni OO (2005). The ultrastructure of the peri-articular osteophytes - an evaluation by scanning electron microscopy. West Afr J Med. 24 (2): 147—50. doi:10.4314/wajm.v24i2.28186. PMID 16092317.
  5. Nathan M, Pope MH, Grobler LJ (Aug 1994). Osteophyte formation in the vertebral column: a review of the etiologic factors--Part II. Contemporary Orthopaedics. 29 (2): 113—9. PMID 10150240.
  6. а б Bone spurs MayoClinic.com

Посилання[ред. | ред. код]

Класифікація