П'ятий корпус Армії Республіки Боснії і Герцеговини

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
П'ятий корпус
Армії Республіки Боснії і Герцеговини
Друга версія емблеми корпусу
На службі з 21 жовтня 1992
Країна Республіка Боснія і Герцеговина Республіка Боснія і Герцеговина
Належність Армія Республіки Боснії і Герцеговини
Вид регулярна армія
Тип моторизовані, гірські та піхотні
Роль оборона Бихача
Чисельність 10.152 (1992)
Гарнізон/Штаб Бихач
Прізвиська Sila Nebeska (Сила Небесна)
Штандарт зелений, білий і чорний
Талісман Крилатий жеребець
Оснащення

На час формування підрозділу корпус мав таке озброєння:[1]

Війни/битви

Операція «Буря» (1995)

Операція «Сана» (1995)
Командування
Командири в хронологічному порядку Хайрудін Османагич
(не вступив на посаду)
Раміз Дрекович
Атіф Дудакович
Знаки розрізнення
Нашивка П'ятого корпусу Крилатий жеребець

П'ятий корпус Армії Республіки Боснії і Герцеговини (босн. Peti korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine) — один із сімох корпусів Армії Республіки Боснії та Герцеговини під час Боснійської війни.

Утворений рішенням Президії Республіки Боснії та Герцеговини 21 жовтня 1992 р., згідно з яким командування корпусу розташовувалося у Бихачі, а сам він як військове формування вищого рівня охоплював військові частини, що діяли в північно-західній Боснії, тобто в Цазинській кра́їні. Тим самим Бихацький окружний штаб ТО підпорядковувався новоствореному корпусу, а муніципальні штаби ТО — формованим бригадам. Зона відповідальності корпусу охоплювала майже всю Боснійську кра́їну, але з огляду на фактичні обставини становила приблизно 1150 км2. Протяжність межі зони відповідальності була приблизно 180 км, а на обороненій території проживало від 180 до 200 тис. осіб.

Упродовж усієї війни корпус діяв у вкрай важких умовах, в обстановці повного оточення, протистоячи подвійному, а деякий час і потрійному ворогові.[2] Насамперед він відомий своєю відчайдушною обороною Бихацького анклаву від навколишніх сербських сил. Та особливо болючою для босняків і бійців корпусу була боротьба, що велася проти сепаратистських сил Автономної області Західної Боснії під проводом Фікрета Абдича, які тісно співпрацювали із сербським і хорватським військово-політичними керівництвами. Під час проведеної восени 1995 р. операції «Сана 95» П'ятий корпус повністю розгромив сили Абдича і визволив Велику Кладушу, розбив сербські війська і відвоював такі міста, як Босанський Петроваць, Ключ і Босанська Крупа, звільнивши наприкінці цієї операції у взаємодії із Сьомим корпусом АРБіГ Санський Мост. Через надзвичайно складні умови, в яких відбувалися його становлення і діяльність, а також за досягнуті результати П'ятий корпус уважається одним із найуспішніших та найвідоміших корпусів АРБіГ.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. 5th Corps of Army RB&H, Bihac. vojska.net. 2007. Процитовано 13 вересня 2007.
  2. Anthony Loyd (1 лютого 2001). My War Gone By, I Miss It So [Моя війна минула, я так за нею скучаю] (англійською) . Penguin (Non-Classics). ISBN 0-14-029854-1.