Парк імені Тараса Шевченка (Біла Церква)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Міський парк культури і відпочинку імені Т. Г. Шевченка
Біла Церква
Вхід до парку імені Тараса Шевченка
Тип парк розваг
Відкрито 1931
Колишні назви Парк культури і відпочинку імені Петровського
Країна  Україна
CMNS: Парк імені Тараса Шевченка у Вікісховищі

Білоцерківський міський парк культури і відпочинку імені Т. Г. Шевченка — один з парків у місті Біла Церква. Розташований у центральній та історичній частині міста — біля Соборної площі, вдовж Олександрійського бульвару між вулицями Ярослава Мудрого та Леся Курбаса.

Історія[ред. | ред. код]

Парк заснований у 1931 році на місці колишнього осушеного болота між Соборною та Торговою площами[1]. З середини XIX — початку XX століття місце майбутнього парку позначена на міських планах під назвою Сквер. Поява Скверу пов'язана з демонтажем Білоцерківського замку графами Браницькими, який на кінець XVIII століття втратив оборонне значення. Тому через близьке розташування до Зимового палацу задля створення культурно-естетичного ландшафту там було висаджено дерева. Згодом після встановлення влади Рад в Білій Церкві на території Скверу було облаштовано Парк культури і відпочинку, названий на честь більшовицького державного діяча Петровського Григорія Івановича.[2] Згодом, зважаючи на причетність Петровського до Голодомору[3], парк перейменовано на честь Тараса Шевченка.[2]

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Програма розвитку комплексного благоустрою міста Біла Церква на 2017—2021 роки. Архів оригіналу за 24 грудня 2018. Процитовано 23 грудня 2018.
  2. а б Чернецький Є. Історія Білої Церкви: події, постаті, життя. — Біла Церква: Вид. О. Пшонківський, 2012. — С. 106—107.
  3. Мейс Д. Політичні причини голодомору в Україні (1932—1933 рр.) / Джеймс Мейс. // Студії з україністики: зб. наук. праць / [за ред. Р. Радишевського]; НАНУ, Міжнар. школа україністики, Ін-т філології КНУ ім. Т. Шевченка. — Київ, 2004. — Вип. V: До 190-річчя з дня народження Тараса Шевченка. — С. 273—292.