Паспорт громадянина Великої Британії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Паспорт громадянина Великої Британії
Обкладинка паспорта громадянина Великої Британії
Тип документу паспорт
Країна видання Велика Британія Велика Британія
Введений

1915 (перший сучасний паспорт)
6 лютого 2006 (біометричний паспорт)
7 жовтня 2015 (найновіший дизайн ЄС)
2019 (не дизайн ЄС)

2020 (нинішня версія)
Призначення ідентифікації особистості
Вимоги до власника громадянство Великої Британії
або будь-яка інша форма британської національності.

Паспорт громадянина Великої Британії  — документ, що видається громадянам Великої Британії для здійснення поїздок за кордон.

Британський паспорт дозволяє пред'явителю подорожувати по всьому світу і служить доказом громадянства. Це також полегшує доступ до консульської допомоги від британських посольств у всьому світі. Паспорти видаються з використанням королівської прерогативи, що здійснюються урядом її Величності.

Британські громадяни можуть використовувати свій паспорт як підтвердження права на проживання у Великій Британії. Всі паспорти, видані у Великій Британії з 2006 року, є біометричними.

Спадщина Сполученого Королівства, як імперської держави призвела до того, що існує кілька типів британського громадянства, і, як наслідок, різні типи британських паспортів. Крім того, кожна з залежних територій Корони та заморські території видають власні варіанти британських паспортів тим, хто пов'язаний з їхніми юрисдикціями, які мають невеликі відмінності від британського варіанту паспорта. Усі британські паспорти дають право звертатися за консульською допомогою до посольств Великої Британії та деяких посольств країн Співдружності в деяких випадках. Британські громадяни можуть використовувати свій паспорт як доказ права на проживання у Сполученому Королівстві.

У 1920-1992 роках стандартним дизайном британських паспортів була темно-синя книжечка у твердій обкладинці з королівським гербом, обрамленим золотом.

З 1988 року Велика Британія перейшла на машинозчитувані паспорти відповідно до стандарту 9303 Міжнародної організації цивільної авіації. Тоді ж було змінено колір паспорта на бордово-червоний, щоб привести його у відповідність до паспортів інших країн-членів Європейського Співтовариства. Попередній синій паспорт у твердій палітурці продовжував видаватися разом з новим дизайном, поки його запаси не вичерпалися в 1992 році.

У березні 2020 року було запроваджено новий темно-синій паспорт з дизайном, який базується на попередньому блакитному паспорті, востаннє виданому у 1992 році. Цей дизайн впроваджувався поетапно протягом кількох місяців, і на момент запровадження планувалося, що до середини 2020 року всі видані паспорти будуть блакитного кольору.[1][2] Наразі всі паспорти видаються у блакитному дизайні і виготовляються компанією Thales DIS (раніше Gemalto) у Польщі.

З моменту запровадження біометричних паспортів у 2006 році кожні п'ять років впроваджується новий дизайн.[3]

Візові вимоги для громадян Великої Британії[ред. | ред. код]

У 2017 році громадяни Великої Британії мали безвізовий доступ до 156 країн та територій, що відповідно до Індексу обмежень візового режиму паспорт громадянина Великої Британії став третім у світі.[4]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. 'Iconic' blue British passport to return after Brexit. BBC News (en-GB) . 22 грудня 2017. Процитовано 6 лютого 2023.
  2. New blue British passport rollout to begin in March. BBC News (en-GB) . 22 лютого 2020. Процитовано 6 лютого 2023.
  3. New UK passport design. GOV.UK (англ.). Процитовано 6 лютого 2023.
  4. Compare Passports Power | Passport Index 2017. Passport Index - All the world's passports in one place. (амер.). Процитовано 22 серпня 2017.