Паштицада

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Паштицада
Паштицада
Походження Хорватія
Далмація
Необхідні компоненти яловичина або телятина
Зазвичай використовувані компоненти вино

Пашти́цада (хорв. Pašticada) — хорватська національна страва з тушкованої яловичини, приготована в спеціальному соусі, популярному в Хорватії. Її часто називають Далматинська паштицада, адже вона бере початок у Далмації. Це страва для важливих свят, включаючи весілля. Її зазвичай подають з ньокі або домашньою пастою.
Паштицаду називають вершиною хорватської кухні[1].

Рецепт[ред. | ред. код]

Це м'ясо терплячого, тривалого, багатоетапного приготування, яке, згідно зі старими рецептами, триває кілька днів. На першому етапі м'ясо витримують в маринаді з ароматизованого оцту. Паштицаду готують з яловичини або телятини. Також відомі паштицади з конини і великої дичини. На другому етапі обсмажують шматок м'яса. На третьому гасять в соусі з вином Прошек з додаванням сухофруктів, найчастіше слив і багатьох спецій, таких як гвоздика, мускатний горіх, лавровий лист і перець. Старі рецепти вимагають, щоб страву не подавали відразу після приготування, незалежно від того, як довго це тривало і на якому б то ні було слабкому вогні. Паштицаду, як кажуть старі майстри, потрібно охолодити, нарізати на кубики, знову обсмажити і подати у власному соусі, який перед цим процідити.

Історія[ред. | ред. код]

Витоки паштицади достеменно не відомі. Найдавніший записаний рецепт з Дубровника датується XV століттям. [2]

У далматинському селі Велико-Брдо, в передгір'ях Біоково над прибережним містом Макарська, паштицада традиційно служить для святкування дня Святого Єроніма, покровителя села, який відзначають 30 вересня.

Бібліографія[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Паштицада

  1. https://brela.hr/ru/41/gastronomiia [Архівовано 2021-10-04 у Wayback Machine.] Гастрономия
  2. https://www.thefooddictator.com/the-hirshon-croatian-beef-stew-pasticada/