Пенсільванія (провінція)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Пенсільванія провінція
англ. Province of Pennsylvania

Прапор Герб
Розташування {{{назва_род}}}
Розташування {{{назва_род}}}
Столиця Філадельфія
Офіційні мови англійська
Пенсільвансько-німецький діалект
Форма правління конституційна монархія
{{{незалежність}}} 1682 - 1776 
Площа
 - Загалом 119 283 км²
Населення
 - Густота 2,74/км²
Часовий пояс EST
Домен https://pa.gov
Мапа

Провінція Пенсільванія (англ. Province of Pennsylvania) також відома як Пенсільванська колонія, була британською північноамериканською колонією, заснованою Вільямом Пенном після отримання земельного гранту від Англійського короля Карла II у 1681 році. Назва Пенсільванія («Ліси Пенна») відноситься до батька Вільяма, адмірала Сера Вільяма Пенна[en].

Провінція Пенсільванія була однією з двох великих колоній Реставрації. Статут власної колонії залишався в руках родини Пеннів, доки вони не були вигнані в ході Американської революції, коли було створено Співдружність Пенсільванії, яка стала одним із перших тринадцяти штатів. «Нижні округи Делаверу», окрема колонія в межах провінції, відокремилася під час Американської революції як «штат Делавер» і також була одним із початкових тринадцяти штатів.

Колонія приваблювала квакерів, німців та шотландсько-ірландських прикордонників. Ленапе сприяли миру з квакерами. Однак війни зрештою спалахнули після того, як Вільяма Пенна та Таманенда[en] більше не було в живих. Вірування ленапейців були демонізовані квакерами, незважаючи на те, що останні спочатку шукали релігійної свободи[1]. Філадельфія стала великим портом і торговим містом[2].

Уряд[ред. | ред. код]

Колоніальний уряд, заснований у 1683 році згідно з Правильною структурою Пенна, складався з призначеного губернатора, власника (Вільяма Пенна), Ради провінції з 72 членів і більшої Генеральної асамблеї. Генеральна асамблея, також відома як Асамблея провінції Пенсільванії, була найбільшою та найбільш представницькою гілкою влади, але мала невеликі повноваження.

У 1683, 1696 та 1701 роках були прийняті наступні рамки правління. Четверта рамка була також відома як Хартія привілеїв і залишалася в силі до Американської революції. У той час революціонери вважали Збори провінції надто поміркованими, які проігнорували Збори та провели з’їзд, на якому було прийнято Конституцію 1776 року[en] для новоствореної Співдружності, утворивши в процесі нову Генеральну асамблею.

Округи[ред. | ред. код]

Незважаючи на те, що Пенн отримав землю від короля, він спробував придбати землю у корінних американців. Делавери (Ленні Ленапе) володіли більшою частиною землі поблизу сучасної Філадельфії. Вони очікували виплати в обмін на відмову від звільнення території[3]. Пенн і його представники (власники) уклали низку договорів з племенами Делавер та іншими племенами, які мали інтерес до землі, наданої йому королівським грантом.

Початкові договори були укладені між 1682 і 1684 роками щодо ділянок між Нью-Джерсі та колишніми шведськими/голландськими колоніями в сучасному Делавері[4]. Таким чином, провінція була спочатку розділена на три округи, а також три «нижні округи на затоці Делавер». Крайній східний, округ Бакс, округ Філадельфія та округ Честер, захід крайній.

Нижні округи[ред. | ред. код]

«Нижні округи в Делавері», окрема колонія в межах провінції, становили ті самі три округи, які складають нинішній штат Делавер: Нью-Касл, найпівнічніший, Сассекс, найпівденніший, і Кент, який знаходився між Нью-Каслом і Сассексським округом. . Їхні кордони залишаються незмінними донині.

Нові землі і нові округи[ред. | ред. код]

Лише через кілька десятиліть наступного століття було укладено додаткові договори з корінними жителями Америки. Власники колонії уклали угоди в 1718, 1732, 1737, 1749, 1754 і 1754 роках, розсуваючи межі колонії (все ще в межах оригінального королівського гранту) на північ і захід. До початку франко-індіанської війни в 1754 році Асамблея заснувала додаткові графства Ланкастер (1729), Йорк (1749), Камберленд (1750), Беркс (1752) і Нортгемптон (1752)[4].

Після завершення війни в 1768 році було укладено додатковий договір, який дотримувався обмежень Королівської декларації 1763 року.

Індійські відносини[ред. | ред. код]

Картина Бенджаміна Веста (1771 р.) із зображенням угоди Вільяма Пенна з Делаверами 1682 р.

Вільям Пенн наказав чесно поводитися з індіанцями. Це призвело до значно кращих відносин з місцевими корінними племенами (головним чином ленапе та саскуеханна[en]), ніж у більшості інших колоній[5]. Раніше квакери з повагою ставилися до індіанців, добровільно купували у них землю і навіть мали представництво індіанців і білих у суді присяжних. За словами Вольтера, Шакамаксонський договір був «єдиним договором між індіанцями та християнами, який ніколи не присягався і який ніколи не порушувався»[6][7][8]. Квакери також відмовилися надавати будь-яку допомогу індіанським війнам Нової Англії.

У 1737 році колонія обміняла значну частину своєї політичної доброї волі з корінним Ленапе на додаткові землі[5]. Колоніальні адміністратори стверджували, що у них є документ, датований 1680-ми роками, в якому Ленапе-Делавери обіцяли продати частину землі, починаючи від місця злиття річки Делавер і річки Лігай (теперішній Істон, Пенсільванія) «настільки далеко на захід, наскільки людина могла пройти за півтора дня.». Ця покупка стала відомою як «пішохідна»[5]. Хоча документ, швидше за все, був підробкою, Ленапе цього не усвідомлювали. Секретар провінції Джеймс Логан[en] запровадив план, який мав захопити стільки землі, скільки вони могли отримати, і найняв трьох найшвидших бігунів у колонії, щоб пробігти покупку на стежці, яку заздалегідь розчищили інші члени колонії. Темп був настільки інтенсивним, що лише один бігун завершив «прогулянку», подолавши дивовижні 70 миль (110 км)[5]. Це дало Penns 1 200 000 акрів (4 900 км2) землі на території сучасної північно-східної Пенсільванії, площа приблизно еквівалентна розміру штату Род-Айленд у момент покупки.

Будинок-притулок в Еммеєсі, штат Пенсільванія, жовтень 2012 року.

Територія придбання охоплює повністю або частково територію нинішніх округів Пайк, Монро, Карбон, Скайлкілл, Нортгемптон, Лігай і Бакс. Плем'я ленапе протягом наступних 19 років боролося за анулювання договору, але безуспішно. Ленапе-делавери були витіснені в долини Шамокін[en] і Вайомінг[en], які вже були переповнені іншими переміщеними племенами[9].

Цікаві факти[ред. | ред. код]

В штаті Пенсільванія в місті Еммеєсі до цього часу зберігся історичний будинок. Який був збудований в 1734 і в якому постійно проживали аж до наших днів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Hershey, L. B. (2009). Peace through conversation: William Penn, Israel Pemberton and the shaping of Quaker-Indian relations, 1681-1757 [University of Iowa]. https://doi.org/10.17077/etd.hk7i11nh
  2. Joseph E. Illick, Colonial Pennsylvania: A History (1976).
  3. Forest, Tuomi J., William Penn Visionary Proprietor http://xroads.virginia.edu/~cap/penn/pnind.html [Архівовано 2018-09-04 у Wayback Machine.]
  4. а б Genealogical Map of the Counties (PDF). Pennsylvania Historical Museum Commission.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  5. а б в г Goode, Michael. Native American-Pennsylvania Relations 1681-1753. Encyclopedia of Greater Philadelphia. Процитовано 23 вересня 2021.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  6. Rothbard, Murray N. (2005). Pennsylvania's Anarchist Experiment: 1681–1690. LewRockwell.com. Архів оригіналу за 13 березня 2014. Процитовано 2 липня 2008.
  7. Newman, Andrew. Treaty of Shackamaxon. Encyclopedia of Greater Philadelphia. Процитовано 23 вересня 2021.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  8. Kyriakodis, Harry (7 травня 2014). Respectfully Remembering the Affable One. Hidden City Philadelphia.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  9. Shannon, Timothy J. Native American-Pennsylvania Relations, 1754-89. Encyclopedia of Greater Philadelphia. Процитовано 23 вересня 2021.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)