Перша теорема Веєрштрасса

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Перша теорема Веєрштрасса доводить обмеженість неперервної функції на відрізку (замкненому проміжку).

У деяких підручниках цю теорему об'єднують із другою теоремою Веєрштрасса в одну «теорему Веєрштрасса»[1].

Формулювання теореми[ред. | ред. код]

Якщо функція неперервна на відрізку , то вона обмежена на цьому проміжку[2].

Доведення[ред. | ред. код]

Доведемо, що функція обмежена зверху на проміжку (обмеженість знизу доводиться аналогічно)[2].

Припустимо протилежне, тобто, що не є обмеженою на проміжку .

Тоді для будь-якого натурального числа знайдеться хоча б одна точка з проміжку така, що (інакше була б обмежена зверху на проміжку ).

Таким чином, існує послідовність значень з проміжку така, що відповідна їй послідовність значень функції є нескінченно великою. Внаслідок теореми Больцано — Веєрштрасса, з послідовності можна виділити підпослідовність, яка збігається до точки , що належить . Позначимо цю послідовність символом , . Внаслідок неперервності функції у точці відповідна підпослідовність значень функції має збігатися до . Але це неможливо, оскільки підпослідовність , яку виділено з послідовності , сама є нескінченно великою. Отже, наше припущення про необмеженість хибне.

Теорему доведено.

Зауваження[ред. | ред. код]

Для інтервалу (чи півпроміжку) твердження, аналогічне першій теоремі Веєрштрасса, вже хибне, тобто з неперервності функції на інтервалі (півпроміжку) вже не випливає обмеженість цієї функції на вказаній множині.

Наприклад, розглянемо функцію на інтервалі . Ця функція на вказаному інтервалі неперервна, але необмежена, оскільки існує послідовність точок , які належать вказаному інтервалу, така, що відповідна послідовність значень функції є нескінченно великою.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. І. В. АБРАМЧУК, Н. В. САЧАНЮК-КАВЕЦЬКА, Л. І. ПЕДОРЧЕНКО. Тема 2. ЕЛЕМЕНТИ ТЕОРІЇ ГРАНИЦЬ // ВСТУП ДО МАТЕМАТИЧНОГО АНАЛІЗУ. ДИФЕРЕНЦІАЛЬНЕ ЧИСЛЕННЯ ФУНКЦІЙ ОДНІЄЇ ЗМІННОЇ.
  2. а б Вища математика — 2 : Навчальний посібник для студентів технічних напрямків підготовки / Укладач: В. В. Бакун. — К. : НТУУ «КПІ», 2013. — С. 109—110. — 270 с.

Література[ред. | ред. код]

  • Григорій Михайлович Фіхтенгольц. Курс диференціального та інтегрального числення. — 2023. — 1900+ с.(укр.)
  • Завало С. Т. (1972). Елементи аналізу. Алгебра многочленів. Київ: Радянська школа. с. 462. (укр.)
  • Ильин В. А., Позняк Э. Г. Основы математического анализа. — 7-е. — М : Физматлит, 2004. — Т. 1. — 644 с. — ISBN 5-9221-0536-1.(рос.)