Теорема Веєрштрасса — Стоуна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Теорема Веєрштрасса — Стоуна — твердження про можливість подання будь-якої неперервної функції на гаусдорфовому компакті границею рівномірно збіжної послідовності неперервних функцій особливого класу — алгебри Стоуна[⇨].

Спочатку сформулював і довів 1885 року Карл Веєрштрасс для неперервних на відрізку дійсної прямої функцій, встановивши можливість їх рівномірно наблизити послідовністю многочленів[⇨]. 1937 року Маршалл Стоун істотно узагальнив результат[⇨], поширивши результат на функції, неперервні на довільному T2- відокремлюваному компактному просторі, що утворюють кільце, а як рівномірно збіжні послідовності функцій замість многочленів — функції зі специфічного підкласу неперервних функцій, що утворює підкільце.

Пізніше знайдено й інші узагальнення результату[⇨].

Теорема Веєрштрасса[ред. | ред. код]

Нехай  — неперервна функція, визначена на відрізку . Тоді для будь-якого існує такий многочлен з дійсними коефіцієнтами, що для всіх із одночасно виконано умову [1].

Якщо неперервна на крузі (періодична), то твердження істинне і для тригонометричних многочленів.

Теорема справедлива і для комплекснозначних функцій, але тоді коефіцієнти многочлена слід вважати комплексними числами.

Схема доведення Веєрштрасса[ред. | ред. код]

Теорему встановив Карл Веєрштрасс 1885 року[2] як наслідок загальнішого твердження: для дійсних усюди визначених неперервних функцій і , абсолютне значення яких не перевищує деякої межі, притому ніде не змінює свого знака і задовольняє рівності і для неї збігається інтеграл:

,

виконується:

.

З прямого доведення зразу випливає, що границя не тільки існує і дорівнює , але й що збіжність рівномірна за , що змінюється на будь-якому скінченному відрізку.

Взявши як , кожна функція з сімейства:

цілком визначена за всіх комплексних і є цілою. Тому їх можна рівномірно в крузі будь-якого радіусу наблизити многочленами (теорема Абеля). Звідси зразу випливає, що будь-яку неперервну функцію можна рівномірно наблизити многочленами на будь-якому скінченному інтервалі.

Якщо до того ж  — періодична функція з періодом , то функції є цілими періодичними функціями. Але тоді:

є однозначною і голоморфною функцією в області і, отже, розкладається в ряд Лорана:

,

тож , а значить і можна наблизити тригонометричними многочленами.

Значення результату Веєрштрасса[ред. | ред. код]

У середині XIX століття уявлення про функцію як аналітичний вираз здавалося повністю застарілим, а формований на базі інтегрального і диференціального числення аналіз оперував довільними функціями, так, Герман Ганкель[de] особливо відзначав: «про функцію від кажуть, коли кожному значенню змінної , [що лежить] всередині деякого інтервалу, відповідає певне значення ; при цьому не суттєво, чи залежить від у всьому інтервалі за одним законом, і чи можна цю залежність виразити за допомогою математичних операцій»[3], підкреслюючи, що не кожну функцію можна подати за допомогою аналітичного виразу. У відповідь на це Веєрштрасс і написав роботу «Про аналітичне подання так званих довільних функцій», в якій показано, що довільна неперервна функція є границею многочленів. Надалі з'ясувалося, що й самі «патологічні» функції, наприклад, функція Діріхле, допускають такого роду подання, але лише з великим числом граничних переходів.

Топологічні наслідки[ред. | ред. код]

Згідно з теоремою Вейєрштрасса простір неперервних дійсно- або комплекснозначних функцій на відрізку з рівномірною нормою сепарабельний: простір многочленів з раціональними або комплексно-раціональними коефіцієнтами є зліченним усюди щільним підпростором.

Узагальнення Стоуна[ред. | ред. код]

1935 року Стоун довів, що будь-яку функцію з кільця неперервних на гаусдорфовому компакті дійснозначних функцій можна рівномірно наблизити функціями спеціального класу — які складають алгебру Стоуна, тобто будь-яка алгебра Стоуна є всюди щільною в просторі неперервних функцій на компакті: . Як норма рівномірної збіжності на береться , а алгебра Стоуна визначається як підалгебра , елементи якої розділяють точки .

Точніше, алгебра Стоуна  — це множина функцій із кільця , що задовольняє таким умовам:

  1. разом з будь-якими її елементами в алгебру Стоуна входять елементи: (), , ;
  2. алгебра Стоуна містить сталу функцію ;
  3. для кожної пари різних точок знайдеться хоча б одна функція така, що .

Подальші узагальнення[ред. | ред. код]

Існує серія узагальнень теореми Веєрштрасса — Стоуна в різних напрямках. Наприклад, за теоремою Мергеляна будь-яку функцію, неперервну на будь-якому компакті зі зв'язним доповненням на комплексній площині і голоморфну в його внутрішніх точках можна рівномірно наблизити комплексними многочленами. Також знайдено узагальнення, що дозволяють замість гаусдорфового компакта розглядати функції, неперервні на довільному тихоновському просторі.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Фихтенгольц Г. М. Курс дифференциального и интегрального исчисления. Т. 3, п. 734
  2. Weierstrass K. // Math. Werke. Bd. 3. P. 1.
  3. Цит. за Koenig F. Kommentierender Anhang // Klein F. Funktionentheorie. Teubner, 1987. S. 261

Література[ред. | ред. код]