Петро (Петрусь)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Петро (Петрусь)
Загальна інформація
Народження 1956
Служіння в церкві

Степан Ярославович Петрусь (Митрополит Львівський Петро) — предстоятель Української автономної православної церкви - парафії.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 11 жовтня 1956 року в селі Волиця Жовківського району на Львівщині.[1].

1982 року закінчив Одеську духовну семінарію, зарахований до кліру Львівсько-Тернопільської Єпархії Українського екзархату РПЦ, і в цьому році був висвячений на священника. З 1982 по 1987р.р. служив на парафії у с.Чолгині, Яворівського деканату Львівсько-Тернопільської Єпархії РПЦ.У 1988р. прийняв чернецтво у Свято-Успенській Почаївській Лаврі, і був надалі у сані ієромонаха, а згодом возведений в ігумена і Благочинного Лаври.

Ігумен Петро приєднався до УАПЦ був возведений в сан архімандрита, де 12 квітня 1992р.у храмі св. Апостола і євангелиста Йоана Богослова м.Києва, був висвячений на єпископа Львівського і Самбірського. У його ​​архієрейській хіротонії брали участь ієрархи УАПЦ: Антоній (Масендич), митрополит Переяславський і Січеславський, Володимир (Романюк) архієпископ Білоцерківський вікарій Київської Єпархії, Роман (Балащук), єпископ Чернігівський і Сумський.

У червні 1992 перейшов в юрисдикцію створеної тоді Української православної церкви Київського патріархату

24 грудня 1992р. з благословення Патріарха Мстислава (Скрипника) повернувся у лоно УАПЦ, де ним був був наділений титулом архієпископа і призначений на посаду Керівника справами УАПЦ.

На Архієрейському соборі УПЦ КП, що проходив 22-23 січня 1993 р. у Києві, архієпископа було відлучено від УПЦ КП, а 9 березня 1993-го позбавлено священного сану.

В УАПЦ його наділили титулом митрополита.

1996р.— був заборонений у священнослужінні та почислений за штат УАПЦ.

30 жовтня 1997р.— пройшов процедуру архієрейського ​​перерукоположення. У його повторній хіротонії брали участь ієрархи УПЦ КП Філарет (Денисенко) — Патріарх Київський і всієї Руси-України і Яків (Панчук) — митрополит Луцький і Волинський.

15 грудня 1997р. — Петро був почислений за штат і виключений з юрисдикції Київського Патріархату.

1999р.— зареєстрував у Львові Українську автономну православну церкву - парафію, яка є однією з наймалочисельніших релігійних організацій України.

Примітки[ред. | ред. код]