Петро IV (папа Александрійський)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Петро IV
Народився
Єгипет
Помер 18 червня 576(0576-06-18)
Єгипет
Поховання Enatond
Країна  Єгипет
Місце проживання Saint Mark's Coptic Orthodox Cathedrald
Діяльність священник
Знання мов коптська
Посада Папа Коптської православної церкви Александрії
Конфесія православ'я

Петро IV (копт. Ⲡⲁⲡⲁ Ⲁⲃⲃⲁ Ⲡⲉⲧⲣⲟⲥ; д/н — 18 червня 576) — 34-й папа (абба) Александрійський та патріарх усієї Африки при Святому Престолі Святого Марка у 567576 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Про його походження обмаль відомостей, ймовірно був коптом. Народився в Александрії. Служив дияконом в будинку папи Феодосія I. Потім був висвячений на священика, зрештою став ченцем в монастирі Енатон.

Спільно з Феодором і Павлом, секретарем Феодосія I, керував церквою з 536 року, коли папу Феодосія I за його міафізитські погляди було ув'язнено рішенням візантійського імператора Юстиніаном I.

25 липня 567 року обирається новим папою, перемігши в протистоянні сирійця Феодора, що спирався на підтримку єпископа Іоанна Ефеського. 568 року відбулася інтронізація Петра IV. Оскільки на той час мелькіти контролювали Александрію, продовжив перебувати в монастирському комплексі Енатон. Невдовзі призначив близько 70 єпископів, тобто для всіх єпархій, створивши таким чином фактичну структуру Коптської православної церкви. Разом з тим фактичний правитель імперії Тиберій перестав переслідувати міафізитів.

Протистояв Александрійській православній патріархії, водночас в середині Коптської церкви приборкав прихильників тритеїзму, яких ще Феодосій I вважав за єретиків. При цьому мав ворожі відносини з іншим міафізитом — Павлом II, патріархом Антіохійським.

Помер Петро IV 576 року. Новим папою було обрано Даміана.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Andreas Juckel (2011), «The Enaton», in Sebastian P. Brock; Aaron M. Butts; George A. Kiraz; Lucas Van Rompay (eds.), Gorgias Encyclopedic Dictionary of the Syriac Heritage: Electronic Edition, Gorgias Press