Пешко Сергій Миколайович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пешко Сергій Миколайович
 Молодший сержант
Загальна інформація
Народження 10 лютого 1989(1989-02-10)
Дубовий Гай
Смерть 14 серпня 2014(2014-08-14) (25 років)
Луганськ
Громадянство Україна Україна
Військова служба
Приналежність Україна Україна
Вид ЗС ЗСУ Збройні сили
Рід військ  Механізовані війська
Формування
Війни / битви
Нагороди та відзнаки
Орден «За мужність» ІІІ ступеня
Орден «За мужність» ІІІ ступеня

Пешко Сергі́й Микола́йович (10 лютого 1989, Дубовий Гай — 14 серпня 2014, Луганськ) — молодший сержант Збройних сил України, учасник російсько-української війни.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 1989 року в селі Дубовий Гай (Овруцький район, Житомирська область). 2007 року закінчив Овруцьку ЗОШ № 1, після чого навчався в ПТУ № 35. Займався дзю-до в Овруцькій ДЮСШ «Приладобудівник». До лав ЗСУ на строкову службу його призвали у 2007 році; проходив у 95-й окремій аеромобільній бригаді ЗСУ. Проходив військову службу за контрактом у миротворчих формуваннях.

У часі війни — водій, 30-а окрема механізована бригада.

Загинув під час російсько-української війни у бою під Луганськом біля селища Христофорівка (Антрацитівська міська рада). Тоді ж поліг молодший сержант Шленчак Володимир Володимирович.

Вдома залишилися батько Сергій Пешко і мама Тетяна Михайлівна та старший брат; похований 17 серпня 2014 року на військовому кладовищі в Овручі.

Нагороди та вшанування[ред. | ред. код]

  • 29 вересня 2014 року — за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі під час російсько-української війни, відзначений — нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).
  • Його портрет розміщений на меморіалі «Стіна пам'яті полеглих за Україну» у Києві: секція 2, ряд 7, місце 30.
  • Вшановується 14 серпня на щоденному ранковому церемоніалі вшанування українських захисників, які загинули цього дня у різні роки внаслідок російської збройної агресії[1].
  • Почесний громадянин Овруча (посмертно; рішення сімнадцятої сесії Овруцької міської ради сьомого скликання від 25 серпня 2016 року № 487)
  • на фасаді будівлі овруцької ЗОШ № 1, де навчався Сергій Пешко, йому відкрито меморіальну дошку

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]