Стебнівка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Позадголку)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Стебні́вка[1] — один з найпростіших вишивальних швів, який використовують для декорування, а також рубцювання, зубцювання, зшивання. Локальні варіанти іменування: «позаглу» (Львівщина), «позаігловий» (Буковина), «вистіг» (Київщина, Львівщина), «штапівка» (Полтавщина), «стебнівка»(Поділля), «прошиттє»(Гуцульщина)[2].

Техніка виконання[ред. | ред. код]

Нитку закріплюють з вивороту полотна, виколюють з лицевого боку на відстані одного стібка (найчастіше 3 ниток) від початку ряду. Далі вколюють її на один стібок назад і виколюють на один вперед від поточного положення робочої нитки. Повторюють до кінця ряду. Таким чином з вивороту отримують стібки, вдвічі довші, ніж з лиця. Шов з лиця має вигляд суцільної лінії.

Інший спосіб[3][4] не передбачає вколювання голки в кінець попереднього стібка, а дозволяє на деякій відстані від нього. Таким чином з лиця отримують пунктир, ідентичний шву «уперед голку».

Застосування[ред. | ред. код]

У традиційній українській вишивці[ред. | ред. код]

Шов «позадголку» застосовують для виконання покрайниць в стрічкових узорах; виділення контурів мотивів, виповнених іншими техніками. Він також вживається для зубцювання, зшивання рубців, підгинання низу сорочок, пришивання уставки до рукава, підшивання комірців та манжетів.

Шов утворює множину різноманітних стрічкових технік («кривульок», «черваків»), які застосовують у вишивці рушників та інших тканин інтер'єрного призначення.

Шов «позадголку» використовується як доповнювальний до інших вишивальних технік. Так, біля Бучача та на півночі Івано-Франківської області ним обводять елементи, виконані крученим петлевим швом.

На Буковині позаігловою технікою вишивають «морщинки» жіночих сорочок — яскраві смуги орнаменту, що розмежовують вишивки уставки та рукава, розвантажують сприйняття густого орнаментування. У гуцульському селі Вербовець техніка «позадголки» творить один з уживаних тут кручених швів, яким повністю зашивали «писані» рукави жіночих сорочок.


У сучасній вишивці[ред. | ред. код]

«Назад голку» поряд із хрестиком

«Позадголку» застосовується у сучасній хрестиковій вишивці для обведення контурів вишитого малюнка, додавання додаткових деталей та написів.

Цей шов є одним з основних у техніці Чорної вишивки (англ. Blackwork).


Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Дяків-Оніл Т. Українські стіби. — Філадельфія, 1984. — 158 с.
  • Кулинич-Стахурська О. Мистецтво української вишивки. — Львів, 2007. — С. 16. — ISBN 978-966-02-4282-1.
  • Сусак К., Стеф'юк Н. Українське народне вишивання. — К. : Науковий світ, 2006. — С. 49. — ISBN 966-675-416-9.
  • Цибульова Г., Гаврилова Г. Ручне вишивання. — К. : Техніка, 1982. — С. 5.
  • Радкевич В., Пащенко Г. Технологія вишивки. — К. : Вища школа, 1997. — ISBN 5-11-004547-X.