Поміжжя (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Поміжжя
Passing
Жанр драматичний фільм
Режисер Ребекка Голл
Продюсер Форест Вітакер і Nina Yang Bongiovid
Сценарист Ребекка Голл
На основі Passingd
У головних
ролях
Тесса Томпсон, Рут Негга, Андре Голланд, Александр Скошгорд, Білл Кемпd і Gbenga Akinnagbed
Оператор Eduard Graud
Композитор Девонте Гайнс
Тривалість 98 хв.
Мова англійська
Країна  США
 Велика Британія
Рік 2021
Кошторис 10 000 000 $
IMDb ID 8893974
netflix.com/it/title/81424320

«Поміжжя» (англ. Passing) — чорно-білий романтичний драматичний фільм 2021 року, сценарій, продюсування та режисерський дебют Ребекки Голл. Він заснований на однойменному романі Нелли Ларсен 1929 року, а його назва стосується афроамериканців, які мали досить світлий колір шкіри, щоб їх сприймали як білих, яких називали «passing».[1][2] У фільмі зіграли Тесса Томпсон, Рут Неґґа, Андре Голланд, Білл Кемп, Ґбенґа Акіннаґбе, Антуанетта Кроу-Леґасі та Александр Скашґорд.

Світова прем’єра «Поміжжя» відбулася на кінофестивалі «Санденс» 30 січня 2021 року, обмежений прокат розпочався 27 жовтня 2021 року, а потім 10 листопада вийшов на Netflix. Фільм отримав визнання критиків, які високо оцінили сценарій і режисуру Голл, а також гру Томпсон і Неґґи. Асоціація афроамериканських кінокритиків назвала фільм одним із десяти найкращих фільмів 2021 року.[3] За свою гру Неґґа була номінована на премію «Золотий глобус», BAFTA та премію Гільдії кіноакторів у категорії «Краща жіноча роль другого плану».

Сюжет[ред. | ред. код]

У 1920-х роках у Нью-Йорку Ріні Редфілд, яка живе в Гарлемі, випадково зустрічає подругу дитинства Клер Белью в їдальні готелю. У той час як Ріні вийшла заміж за чорношкірого лікаря, світлошкіра чорна Клер видає себе за білу і вийшла заміж за заможного білого чоловіка з Чикаґо, на ім'я Джон.

Клер запрошує Ріні до свого готельного номера, щоб вони могли поговорити більш відкрито. Клер пояснює, що після смерті батька її виховували дві білі тітки, і вона дуже молодою вийшла заміж за Джона. Їх перериває Джон, який відкрито зневажає та принижує чорних людей, не знаючи про расове походження своєї дружини. Ріні залишає готель, розгнівана на Клер, і відмовляється відповідати на її листи. Однак після того, як Клер несподівано з’являється в будинку Ріні та просить вибачення за зустріч, вони відновлюють свою дружбу.

Клер, яка хоче знову спілкуватися з темношкірими, йде на танцювальну вечірку, яку організовує Ріні. Більшість гостей на вечірці вважають Клер чарівною, включаючи чоловіка Ріні, Браяна. Перебуваючи там, Ріні розкриває секрет Клер своєму другові, письменнику Г'ю Вентворту, який, здається, вражений Клер менше, ніж інші.

Минає час, і Клер незабаром стає залученою до всіх аспектів життя Ріні, приєднуючись до Ріні та Браяна під час усіх їхніх прогулянок. Спочатку Ріні здається щасливою, що Клер є поруч, але незабаром вона розчаровується в Клер і починає бути невдоволеною її присутністю. Браян, також незадоволений, намагається розповісти своїм дітям про расизм в Америці, оскільки Ріні відмовляється кудись переїжджати. Однак Ріні вважає, що діти ще занадто маленькі, щоб дізнаватися про такі речі, розпалюючи сварку між ними, ще більше напружуючи їхній шлюб. Після того, як Браян запрошує Клер на чаювання, з якого Ріні цілеспрямовано її виключила, Ріні починає підозрювати, що Клер і Браян мають роман.

Під час шопінгу зі своєю подругою Фелізою, яка не може пройти повз, Ріні зустрічає Джона і поспішає геть, оскільки він починає усвідомлювати правду про расове походження своєї дружини. Ріні намагається попередити Клер, але вирішує відмовитися, коли не може зв’язатися з нею телефоном.

Коли Браян, Ріні та Клер прямують на різдвяну вечірку Феліз на верхньому поверсі семиповерхової будівлі, Ріні запитує Клер, що б вона зробила, якби Джон коли-небудь дізнався правду. Клер відповідає, що вона повернеться до Гарлему, щоб бути з нею, і відповідь в Ріні викликає занепокоєння. Під час вечірки Ріні мовчить, уникаючи інших гостей. Вона відкриває велике вертикальне вікно, щоб покурити. Раптом Джон в гніві вривається у квартиру, вимагаючи побачити Клер, яка зберігає спокій, і рухається поруч з Ріні біля вікна. Джон звинувачує її в тому, що вона «брудна брехуна», і кидається до неї, після чого Ріні різко кладе руку на таз Клер. Клер падає задом наперед у вікно, але незрозуміло, чи Джон штовхнув її, чи Ріні штовхнула її, чи вона покінчила життя самогубством.

У жаху всі інші гості вибігають на вулицю, не знаючи, померла Клер чи ні. Після деяких вагань Ріні повільно спускається вниз, де поліція опитує гостей. Браян заявляє, що, на його думку, Джон штовхнув Клер, але коли його запитують, Ірен стверджує, що, на її думку, падіння було нещасним випадком. Фільм закінчується тим, що поліція оголошує смерть внаслідок нещасного випадку, Ріні ридає на руках у Браяна, а тіло Клер виносять медики.

У ролях[ред. | ред. код]

Розробка[ред. | ред. код]

У серпні 2018 року було оголошено, що Ребекка Голл дебютує як режисер на екранізації роману Нелли Ларсен, а головні ролі зіграють Тесса Томпсон і Рут Неґґа.[4] Голл почала писати фільм десятиліттям тому, подумавши про історію своєї родини. Коли Голл представила версію сценарію, Неґґа вирішила долучитись до створення цього фільму, оскільки вона була здивована, що твір був непопулярним, після прочитання роману була «повністю вражена» ним.[5] Томпсон заявила, що фільм буде знятий у чорно-білому кольорі.[6] Андре Голланд був обраний у жовтні 2019 року.[7] У листопаді 2019 року до акторського складу фільму приєднався Александр Скашґорд.[8]

До початку фільмування залишилося менше ніж місяць, але Голл все ще не вистачало 500 000 доларів на бажаний бюджет у 10 мільйонів доларів, і їй довелося подати заявку на два гранти, щоб покрити різницю.[9] Знімання розпочалися в листопаді 2019 року в Нью-Йорку.[10] Фільм чорно-білий. Бенджамін Лі з The Guardian високо оцінив використання співвідношення сторін 4:3, оскільки в цьому фільмі воно було «і зручним, і практичним, з огляду на менший бюджет».[11] На третьому тижні знімання роль Г'ю Вентворта, спочатку призначена для Бенедикта Камбербетча, залишилася без участі, а бюджетні реалії та стислі терміни знімання означали, що для постановки потрібен актор, який живе в Нью-Йорку. 21 листопада Білл Кемп підписав контракт, і фільмування завершилися в грудні після 23-денної роботи. [9]

Вихід[ред. | ред. код]

Світова прем'єра фільму відбулася на кінофестивалі «Санденс» 30 січня 2021 року.[12] Невдовзі після цього Netflix придбав права на розповсюдження фільму приблизно за 15 мільйонів доларів.[13] Він також був показаний на Нью-Йоркському кінофестивалі 3 жовтня 2021 року.[14][15] Обмежений прокат фільму відбувся 27 жовтня 2021 року, до трансляції на Netflix 10 листопада.[16]

За даними Samba TV, фільм подивилися 653 000 домогосподарств протягом перших трьох днів виходу. [17]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Kiang, Jessica (31 січня 2021). 'Passing' Review: Rebecca Hall's Subtle, Provocative Directorial Debut. Variety. Процитовано 2 лютого 2021.
  2. Barwick, Clark (2019). A History of Passing. South Atlantic Review. 82: 24—54 — через Gale Academic OneFile.
  3. Hipes, Patrick (8 грудня 2021). African American Film Critics Top 10 Films Led By 'The Harder They Fall', 'Respect', 'King Richard'. Deadline Hollywood. Процитовано 13 грудня 2021.
  4. N'Duka, Amanda (6 серпня 2018). Rebecca Hall To Make Directorial Debut With 'Passing'; Tessa Thompson & Ruth Negga Star In Adaptation Of 1920s Novel. Deadline Hollywood. Процитовано 9 листопада 2019.
  5. Yamato, Jen (1 лютого 2021). Why Ruth Negga and Tessa Thompson were willing to drop everything for 'Passing'. Процитовано 2 січня 2021.
  6. Geschwind, Max (3 грудня 2018). Tessa Thompson on Working With First-Time Directors: "I'm Happy to Get Them as Early as Possible". The Hollywood Reporter. Процитовано 9 листопада 2019.
  7. N'Duka, Amanda (22 жовтня 2019). 'Moonlight' Actor André Holland Joins 'Passing' Adaptation From Rebecca Hall. Deadline. Процитовано 9 листопада 2019.
  8. Wiseman, Andreas (13 листопада 2019). Alexander Skarsgård, Endeavor Content, Film4 Join Rebecca Hall Directorial Debut 'Passing', Shoot Underway On Feminist Civil Rights Drama. Deadline Hollywood. Процитовано 13 листопада 2019.
  9. а б Joseph Bien-Kahn (10 листопада 2021). How to Get a Black-Led Indie Film Funded in Hollywood. Vulture. Процитовано 10 листопада 2021.
  10. Welch, Rebecca (30 жовтня 2019). Another Newly Announced HBO Max Show Has Started Casting. Backstage. Процитовано 9 листопада 2019.
  11. Lee, Benjamin (31 січня 2021). Passing review – Rebecca Hall's elegant but inert directorial debut. Процитовано 2 лютого 2021.
  12. Debruge, Peter (15 грудня 2020). Sundance Film Festival Lineup Features 38 First-Time Directors, Including Rebecca Hall and Robin Wright. Variety. Процитовано 15 грудня 2020.
  13. Galuppo, Mia (3 лютого 2021). Sundance: Netflix Grabs 'Passing' Starring Tessa Thompson, Ruth Nega. The Hollywood Reporter. Процитовано 3 лютого 2021.
  14. Passing. New York Film Festival. Процитовано 20 серпня 2021.
  15. Lewis, Hilary (10 серпня 2021). NY Film Festival Unveils Main Slate, Sets Vaccination Requirement for 2021 Edition. The Hollywood Reporter. Процитовано 20 серпня 2021.
  16. Fleming, Mike Jr. (23 серпня 2021). Netflix Dates Fall Movies: A Whopping 42 Movies Coming At You. Deadline Hollywood. Процитовано 23 серпня 2021.
  17. D'Alessandro, Anthony (15 листопада 2021). 'Red Notice': Dwayne Johnson, Gal Gadot & Ryan Reynolds Netflix Movie KOs 'Shang-Chi' In Streaming Debut Per Samba TV. Deadline Hollywood. Процитовано 16 листопада 2021.