Попкорн Саттон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Марвін Саттон
англ. Marvin Sutton
Прізвисько Попкорн
Народився 5 жовтня 1946(1946-10-05)
Меггі-Веллі, округ Гейвуд, штат Північна Кароліна
Помер 16 березня 2009(2009-03-16) (62 роки)
Перроттсвілль, округ Кок, штат Теннессі
·самогубство
Громадянство США США
Діяльність самогонник, бутлегер
Знання мов англійська
У шлюбі з Пем Саттон
Діти 1
IMDb ID 2475217

Марвін Попкорн Саттон (англ. Marvin Popcorn Sutton; 5 жовтня 1946, Меггі-Веллі — 16 березня 2009, Перроттсвілль) — американський самогонник та бутлегер.

Життєпис[ред. | ред. код]

Марвін Саттон народився 5 жовтня 1946 року у містечку Меггі-Веллі, штат Північна Кароліна, де він виріс та провів все своє життя, яке присвятив улюбленій справі — виробництву самогону в лісовій місцевості регіону Аппалачі[en]. Прізвисько «Попкорн» він отримав у 1970-х роках за напад з більярдним києм на несправний апарат з продажу попкорну[1]. За своє шестидесятирічне життя він неодноразово мав проблеми з законом, але до серйозних вироків справа не доходила. Наприкінці 1990-х він видав автобіографічну книгу «Я та мій лікер», яку реалізовував у навколишніх крамницях, пізніше випустив відеокасети з рецептами та порадами самогонникам[2]. Але відомим на всю країну зробили його зйомки у документальних фільмах, що розповідають про багату культуру місцевості Апалачі[3]. У 2007 році в одному з будинків, що належали Саттону, сталася пожежа; прибувши, пожежники знайшли там 600 галонів приготованого до продажу самогону, за що місцевий суд присудив його до 18 місяців арешту умовно. У березні наступного року він продав 500 галонів самогону чиновнику ATF під прикриттям, заявивши, що має ще 400 галонів, прихованих у лісі. Було відкрите нове кримінальне провадження за незаконне виготовлення та розповсюдження спиртних напоїв, та володіння незареєстрованою зброєю[4]. Через те, що термін умовного строку ще не сплив, суд виніс вирок у вигляді двох років позбавлення волі, але, враховуючи стан здоров'я Саттона, в якого діагностували рак, зменшив термін на пів року.

Смерть[ред. | ред. код]

Після того, як суд виніс вирок у вигляді півторарічного позбавлення волі, Попкорн Саттон скоїв самогубство, отруївшись вихлопними газами власної автівки. Це сталося за декілька днів до того, як він повинен був піти до в'язниці; знайшла тіло Попкорна його дружина. Спочатку Саттона поховали на родинному цвинтарі в горах, але вже у жовтні того ж року тіло перепоховали у Перротсвіллі. Марвін заздалегідь підготував труну та могильний камінь, які зберігав в себе вдома. На могильному камені вибито ім'я та роки життя, та як епітафія — Popcorn Said Fuck You[5], що можна перекласти як Попкорн сказав: Та йдіть ви….

Образ у популярній культурі[ред. | ред. код]

Про життя Попкорна Саттона було знято декілька документальних фільмів[6]. Кантрі-співак Хенк Вільямс III[en] присвятив Саттону пісню «Життя самогонника» зі свого альбому «Бунтівник всередині». Документальні кадри, зняті за життя Марвіна, були показані у першому сезоні популярного шоу «Самогонники»[en] телеканалу «Діскавері»[7].

Компанія[ред. | ред. код]

Після смерті Саттона його дружина, спільно з Хенком Вільямсом молодшим[en], зареєструвала компанію «Popcorn Sutton Distilling LLC» з виробництва та розповсюдження віскі, виготовленого за родинними рецептами Саттона[8]. У грудні 2016 року лікеро-горілчаний завод був проданий компанії Sazerac[en], але права на бренд та рецепти залишилися у власності родини[9].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://www.wsj.com/articles/SB123759972941001681 Стаття у Уолл-стріт джорнел
  2. https://www.nytimes.com/2012/02/21/us/popcorn-suttons-whiskey-once-moonshine-is-now-legal.html?pagewanted=1&_r=2&hp Стаття у Нью-Йорк таймс
  3. Ford, D'Lyn (1 липня 2009). Golden Moment: Bulletin: NC State University. Архів оригіналу за 27 жовтня 2014. Процитовано 16 травня 2016. {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |df= (довідка)
  4. Landess, Tom (1 червня 2009). Marvin 'Popcorn' Sutton, R.I.P. Chronicles. Архів оригіналу за 3 листопада 2011.
  5. https://www.motherjones.com/politics/2010/07/last-days-popcorn-sutton/
  6. https://web.archive.org/web/20140221222718/http://blogs.newsobserver.com/tv/popcorn-sutton-documentary-wins-emmy-award
  7. https://deekerivers.wordpress.com/2009/03/22/obiutary-of-marvin-popcorn-sutton-a-tennessee-moonshiner/
  8. http://theboot.com/hank-williams-jr-moonshine/
  9. https://whiskycast.com/sazerac-expanding-into-tennessee-whiskey-with-distillery-purchase/

Посилання[ред. | ред. код]