Порожні обітниці

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Порожні обітниці»
Автор Лексі Раян
Назва мовою оригіналу англ. These Hollow Vows
Мова Англійська
Серія These Hollow Vows Series
Жанр Фентезі, Янґедалт
Видавництво РМ
Видано 2023
Перекладач(і) Ірина Кобилінська
Сторінок 550
Наступний твір «Плутані зв'язки»

«Порожні обітниці» — це молодіжний фентезі-роман американської письменниці Лексі Раян, опублікований видавництвом Clarion Books у 2021 році[1]. Історія розповідає про дівчину, яка опиняється між двома віроломними дворами фейрі та їхніми небезпечно спокусливими представниками. Продовженням книжки є «Плутані зв'язки». Український переклад від видавництва «РМ» очікується влітку 2023 року[2].

Сюжет

[ред. | ред. код]

Після смерті матері Абріелла та її молодша сестра Джаслін опиняються в домі тітки й стають рабинями для своїх родичів. Дівчата живуть у тісному підвальному приміщенні та й ще змушені щомісяця виплачувати борг, тому Брі вдається до крадіжок, щоб звести кінці з кінцями. Єдиними джерелами світла в житті головної героїні є її сестра та Себастьян, красень, який проходить навчання під керівництвом мага, що живе по сусідству.

Щомісяця все відбувалось за знайомою схемою: робота, крадіжка, виплата боргу. Однак одного дня все змінюється, коли тітка вирішила продати Джаслін жорстокому королю двору Неблагих. Ця подія спонукає Абріеллу вирушити до дворів фейрі, щоб врятувати сестру, хоч і заклялась, що не матиме жодних справ з цим чарівним народом, навіть якщо голодуватиме і залишиться без даху над головою.

Тепер Брі змушена укласти угоду з ненависними їй фейрі й вкрасти три реліквії з Благого двору, щоб повернути сестру додому. Але що робити, якщо попри проблему у вигляді крадіжки у неї на шляху з'являються ще дві: шалено привабливий принц Благого двору Ронан та банда покидьків з двору Неблагих на чолі зі спокусливим ватажком Фінном.

Персонажі

[ред. | ред. код]

Абріелла — вісімнадцятирічна дівчина, яка володіє магією тіней, про яку ніколи не здогадувалась. Коли Джаслін продають королю двору Неблагих, Брі укладає з ним угоду, щоб повернути сестру.

Джаслін — молодша сестра Брі, яку продала королю двору Неблагих власна тітка.

Себастьян — учень мага, що живе по сусідству з тіткою Брі. Хлопець багато знає про фейрі і дуже засмучується через те, що Абріелла планує потрапити до двору Неблагих.

Фінн — ватажок зарізяк, банди покидьків з двору Неблагих, які діють за власним таємним планом. Він хоче допомогти Брі опанувати сили дівчини, тому що це, на його думку, допоможе його двору врятуватись від нинішнього правителя.

Ронан — принц двору Благих, який шукає смертну наречену.

Король двору Неблагих — «злий» король, що купив Джаслін. Він очікував, що Брі не прийде добровільно, тому використав її сестру, щоб заманити дівчину до земель фейрі. Король укладає угоду з Брі, щоб отримати три магічні реліквії з двору Благих в обмін на її сестру.

Подібні книжки

[ред. | ред. код]

«Жорстокий принц» Голлі Блек. Історія смертної дівчини Джуд Дуарте у світі фейрі, яка не бажає коритись бажанням чоловіка, що вбив її біологічних батьків. Трилогія пропонує політичні інтриги та романтику[3].

«Двір шипів і троянд» Сари Дж. Маас розповідає про Фейру Арчерон, яка вбиває вовка, що насправді не є простою твариною. Після цього дівчину відправляють в Прифію, край фейрі, для довічного ув'язнення за вбивство[4].

«Трон зі скла» Сари Дж. Маас. Сюжет книжки розгортається навколо вісімнадцятирічної асасинки Селени, яку витягують з ув'язнення задля перемоги у змаганні, що влаштовує король. Дівчина повинна пройти кілька випробувань, але незабаром починають зникати учасники змагань. Чи зможе Селена зрозуміти, хто є вбивцею, перш ніж сама стане жертвою?[5]

Видання

[ред. | ред. код]

Книжка «Порожні обітниці» має два видання англійською з різними обкладинками для Великобританії та США. На обкладинці британського видання зображено дзеркало, тоді як на обкладинці американського видання можна побачити Брі, Фінна та Ронана. Окрім цього є колекційні видання дилогії.

Fairyloot Edition

[ред. | ред. код]

Видання Fairyloot відрізняється від звичайного видання тим, що має британську обкладинку зі зміненими колірною гаммою та елементами у вигляді листочків. Крім того, у цьому виданні також є підпис авторки та помаранчевий зріз з ілюстраціями сонця. На зворотному боці суперобкладинки є ілюстрації з героями, а сама обкладинка прикрашена червоним тисненням[6].

Bookish Box Edition

[ред. | ред. код]

У виданні Bookish Box не змінений вигляд американської обкладинки, проте у ньому містяться ілюстрації з золотим тисненням під суперобкладинкою, підпис авторки, зображення на звороті суперобкладинки, ілюстровані форзаци та арт з головною героїнею на початку книжки[7].

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. These Hollow Vows (These Hollow Vows, 1) (Англійською) . Процитовано 10 квітня 2023.
  2. Дилогія Лексі Раян «Порожні обітниці» вийде українською. Процитовано 10 квітня 2023.
  3. Жорстокий принц. Процитовано 10 квітня 2023.
  4. Двір шипів і троянд. Процитовано 10 квітня 2023.
  5. Трон зі скла. Процитовано 10 квітня 2023.
  6. A look into Fairyloot These Hollow Vows (Англійською) . Процитовано 10 квітня 2023.
  7. It’s so pretty. These Hollow Vows (Англійською) . Процитовано 10 квітня 2023.