Прометафаза

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Прометафаза — це проміжна стадія мітозу, що наступає після профази та передує метафазі, в еукаріотичних соматичних клітинах. Інколи прометафазу не виділяють у окрему стадію, поєднуючи її з профазою.

В прометафазі ядерна мембрана руйнується, утворюючи численні «мембранні везикули», а на центромерах хромосом утворюються великі білкові комплекси — кінетохори.[1] Кінетохорні мікротрубочки що беруть початок на центросомах (полюсах веретена поділу) ростуть аж поки не досягнуть кінетохорів,[1] що потім призведе до вирівнювання хромосом точно по екватору мітотичної клітини в метафазі.[2] Інші мікротрубочки контактують з мікротрубочками іншого полюсу і відштовхуються одна від одної, що створює механічну силу,яка відштовхує полюси один від одного.

Перехід від прометафази до метафази[ред. | ред. код]

Прометафаза закінчується коли всі кінетохори сестринських хроматид приєднуються до мікротрубочок, що беруть початок з різних полюсів веретена поділу; після цього починається метафаза. Якщо якась з хромосом залишиться неприкріпленою до мікротрубочок, клітина не зможе пройти контрольну точку і не зможу вступити в анафазу.[3]

Події ранньої метафази ідентичні з подіями пізньої прометафази.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. а б prometaphase. Nature Education. Процитовано 9 грудня 2012.
  2. Reece, Jane B. (2011). 12. The Cell Cycle (вид. 9th). San Francisco: Pearson Education, Inc. {{cite book}}: |access-date= вимагає |url= (довідка)
  3. May, Karen M; Kevin G. Hardwick (2006). The spindle checkpoint. Journal of Cell Science. Т. 119, № Pt 20. с. 4139—42. doi:10.1242/jcs.03165. PMID 17038540. Процитовано 9 грудня 2012.