Про громадянина

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«De Cive»
Автор Thomas Hobbes
Країна France, Netherlands, England
Мова Latin, English
Жанр есей
Видано 1642
Тип носія paper

«Про громадянина» (лат. De Cive) — одна з головних праць Томаса Гоббса. Спочатку книга була опублікована латинською мовою в Парижі в 1642 році, а потім ще два латинські видання зроблено в 1647 році в Амстердамі. Англійський переклад твору вперше з'явився через чотири роки (Лондон, 1651) під назвою «Філософські зачатки щодо уряду та суспільства».[1]

Ідеї роботи співзвучні з ідеями більш відомої роботи Гоббса «Левіафан». Знаменита фраза bellum omnium contra omnes («війна всіх проти всіх») вперше з'явилася саме у «Про громадянина».

Історичні обставини[ред. | ред. код]

«Про громадянина» є першою з трилогії творів Гоббса, присвячених людському пізнанню; інші дві роботи трилогії — De Corpore («Про тіло»), опублікована в 1655 році, і De Homine («Про людину»), опублікована в 1658 році. Через політичні потрясіння того часу, а саме заворушення, що призвели до Громадянської війни 1642 року, Гоббс поспіхом «доростив і зірвав» роботу, яка систематично посідатиме останнє місце: «Про громадянина». Цей твір складається з трьох частин: Libertas (свобода), Imperium (панування) і Religio (релігія). У першій частині він описує природний стан людини, розглядаючи природні закони; у другій — вказує на необхідність встановлення стабільного правління. Нарешті, в третій частині він пише про релігію.

Публікація[ред. | ред. код]

«Про громадянина» завершено в листопаді 1641 року — до громадянської війни в Англії (тому аргументи, повторені десятиліттям пізніше в Левіафані, не можуть залежати виключно від тієї війни). Книгу видали латиною в 1642 році; виправлене видання з'явилося в 1647 році. Його переклали англійською мовою під назвою «Філософські зачатки щодо уряду та суспільства» (опубліковано в 1651 році). Джон Обрі свідчить, що Гоббс сам переклав частину твору англійською мовою з таким успіхом, що майбутній перекладач радше залишив би Гоббса виконувати цю роботу;[2] невідомо, чи це було справді так.

Видання праці Г. Уоррендера (латинська та англійська версії; Оксфорд: Clarendon Press, 1983) є стандартним на сьогодні.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Hobbes, Thomas (1983). Warrender, Howard (ред.). De cive. The English version entitled, in the first edition, Philosophicall rudiments concerning government and society. Oxford: Clarendon Press. с. 1. ISBN 0-198-24623-4. ISBN 978-0-19824-623-7.
  2. Brief Lives 1669—1696, ed.

Посилання[ред. | ред. код]