Раджазавр

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Раджазавр
Час існування: крейдяний період
Художнє відтворення вигляду раджазавра
Художнє відтворення вигляду раджазавра
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Завропсиди (Sauropsida)
Надряд: Динозаври (Dinosauria)
Ряд: Ящеротазові (Saurischia)
Підряд: Тероподи (Theropoda)
Родина: Абелізаврові (Abelisauridae)
Підродина: Majungasaurinae
Рід: Раджазавр (Rajasaurus)
Wilson et al., 2003
Вид: Раджазавр
(R. narmadensis Wilson, Sereno, Srivastava et al., 2003)
Посилання
Вікісховище: Rajasaurus
EOL: 4532797
Fossilworks: 54432

Раджазавр (Rajasaurus) — рід хижих динозавр з родини абелізаврових, який існував у кінці пізньої крейди (Маастріхт). Його було описано у 2003 році на підставі рештків, які було зібрано у 1983 року в крейдових відкладах формації Ламета в Індії. Ще у 1923 році були описані кістки тазу та задніх кінцівок теропода з тих же відкладень під назвою Lametasaurus indicus. Ці кістки загублені, але, ймовірно, вони також належали раджазавру.

Раджазавр — великий абелізавр, до 7-9 метрів завдовжки і вагою 3-4 тони. Характерні ознаки (автапоморфії): «ріг» на носовій кістці, видовжені передскроневі отвори (supratemporal fenestrae) і певна особливість клубової кістки[1]. Раджазавр є найбільшим відомим хижаком формації Ламета. Подібність абелізаврів, знайдених у Південній Америці, на Мадагаскарі й Індії, доводить зв'язок між цими географічними районами Землі в крейдову епоху.

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Wilson, J.A., Sereno, P.C., Srivastava, S., Bhatt, D.K., Khosla, A. and Sahni, A. (2003). "A new abelisaurid (Dinosauria, Theropoda) from the Lameta Formation (Cretaceous, Maastrichtian) of India." [Архівовано 18 лютого 2012 у Wayback Machine.] (PDF) Contributions from the Museum of Paleontology [University of Michigan], 31(1): 1-42.