Рейклоф ван Гунс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рейклоф ван Гунс
нід. Rijckloff van Goens
Рейклоф ван Гунс
Рейклоф ван Гунс
Портрет Рейклофа ван Гунса. Амстердам, Державний музей
Прапор
Прапор
13-й Генерал-губернатор Голландської Ост-Індії
4 січня 1678 — 25 листопада 1681
Попередник: Йоан Матсайкер
Наступник: Корнеліс Спеелман
 
Народження: 24 червня 1619(1619-06-24)
Рес
Смерть: 14 листопада 1682(1682-11-14) (63 роки)
Амстердам
Країна: Голландська республіка
Діти: Ryklof van Goens de jonged

CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Рейклоф ван Гунс (нід. Rijckloff van Goens; 24 червня 1619 — 14 листопада 1682) — тринадцятий генерал-губернатор Голландської Ост-Індії.

Біографія[ред. | ред. код]

Родина Рейклофа ван Гунса походила зі Східної Фризії. В жовтні 1628 року разом з батьками вирушив до Батавії на кораблі «Buren». Він прибув до Ост-Індії 10 липня 1629 року. На жаль, місто невдовзі було взято в облогу Матарамським султанатом і батьки молодого Рейклофа померли протягом року. Ван Гуса взяв на виховання дядько, який і запросив його родину в колонії. Він недовгий час мешкав в голландських колоніях в Короманделі, а з 1 вересня 1634 року почав працювати помічником на складах Батавії. В 1639 році він став молодшим торговцем, а в 1640 році одружився з багатою вдовою.

Ван Гунс торгував в Палембанзі, деякий час був головою торговельного представництва Голландської Ост-Індійської компанії (VOC) в Джамбі, відвідував з дипломатичними місіями Аюттхаю і Матарам. Багато писав про свої подорожі до Цейлону, Індії і Яви. Його книга «Javaense Reise» є важливим джерелом знань для істориків. Особливо цінними є його записи про відвідування двору султана Агунга і про малайську культуру XVII століття.

Захоплення Маннару під керівництвом Рейклофа ван Гунса. 1658 рік.

В 1649 році став членом Ради Юстиції, а в наступному — Ради Індії. В цей час він активно намагається витіснити португальців з Цейлону. В 1655 році повертається в Нідерланди, щоб особисто доповісти керівництву компанії про справи в колоніях і особисто звернути увагу на важливість захоплення цейлону. Він навіть розглядав можливість перенесеня столиці Ост-Індії з Батавії на Цейлон. Після повернення до колоній ще активніше взявся до боротьби з португальцями. Тричі з перервами стає губернатором Цейлону. Керівництво VOC було мало зацікавлене у веденні бойових дій, однак ван Гунсу таки вдалося добитися відправлення йому на допомогу військового флоту. Врешті, з падінням міста Кочін в 1663 році війну було припинено. Хоч ван Гунсу і не вдалося повністю вибити португальців з Азії (у них залишались Гоа і Макао), однак з Цейлона і Коромандела вони були витіснені.

В 1672 році він бився проти французького флоту, який намагався заснувати базу в Тринкомалі.

В 1675 році він, залишивши на посаді губернатора Голландського Цейлону свого сина, Рейклофа ван Генса де Йонге, переїжджає до Батавії, де стає генеральним директором, другою людиною в колоніях після генерал-губернатора Матсайкера. Після його смерті в 1678 році він сам стає генерал-губернатором.

На новій посаді намагався за допомогою сина продовжувати агресивну політику на Цейлоні. Однак, керівництво компанії хотіло обмежити присутність VOC лише в ключових портах і на узбережжі. Цейлон і Мандарам, на іх думку, могли небезпечно обтяжити VOC. Крім того, ван Гунсу активно протистояв його суперник, Хендрік ван Реде. Він звинувачував ван Гунса в корупції і марнотратстві.

В 1679 році, попри протест ван Гунса, його сина зняли з посади губернатора Цейлону і перевели до Батавії. На цьому закінчився 20-річний період, коли Рейклоф і його син визначали політику Цейлону. В цьому ж році Рейклоф ван Гунс подав прохання про відставку. Він повернувся в Нідерланди лише через два роки. Помер 14 листопада в Амстердамі. Похований в Гаазі.

Джерела[ред. | ред. код]

  • WEVER, D. DE (1995) Rijklof van Goens; Javaense Reyse. De bezoeken van een VOC-gezant aan het hof van Mataram 1648—1654. Terra Incognita.