Риб'ячі п'явки

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Риб'ячі п'явки
Pontobdella muricata
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Кільчасті черви (Annelida)
Клас: Пояскові черви (Clitellata)
Підклас: П'явки (Hirudinea)
Ряд: Хоботні п'явки (Rhynchobdellida)
Родина: Риб'ячі п'явки (Piscicolidae)
Johnston, 1865
Роди

дивитись текст

Посилання
Вікісховище: Piscicolidae
EOL: 68
ITIS: 69296
NCBI: 60930

Риб'ячі п'явки (Piscicolidae) — родина п'явок ряду Хоботні п'явки (Rhynchobdellida). Це паразити різних видів риби, лише декілька видів мають інших господарів: ракоподібні, молюски та черепахи. Ця родина цікава тим, що тільки в ній є п'явки, що живуть у морській воді. Морських видів набагато більше ніж прісноводних форм. Практично всі прісноводні види широко поширені у північній півкулі. Відомо лише декілька видів, що можуть жити як в прісній воді так і у морі.

Опис[ред. | ред. код]

Риб'ячі п'явки відрізняються від інших п'явок формою присоски, яка чітко відокремлена від усього тіла: має форму чашки або диска. Сильна мускулатура передньої присоски виникла через необхідність прикріплення до тварин, що дуже швидко плавають. На передній присосці, у більшості риб'ячих п'явок, є дві пари очей, а задня присоска має світлочутливі клятини. Морські види мають ще одну пару очей, що розміщені на передньому кільці за присоскою, а у деяких видів часто розвинені і сегментові очка. Кількість кілець коливається від трьох до чотирнадцяти. У деяких видів, переважно у прісноводних, по боках розміщені дихальні міхурці, які при скорочені збагачують газообмін.

Розмноження[ред. | ред. код]

Запліднені яйця відкладають у маленькі тверді кокони і прикріплюють їх до водоростей або інших предметів. Деякі морські види прикріплюють кокони на панцирі раків.

Класифікація[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  • Bisby F.A., Roskov Y.R., Orrell T.M., Nicolson D., Paglinawan L.E., Bailly N., Kirk P.M., Bourgoin T., Baillargeon G., Ouvrard D. (red.) (2011). Species 2000 & ITIS Catalogue of Life: 2011 Annual Checklist. Species 2000: Reading, UK. Процитовано 24 september 2012.