Ровеньківський пивоварний завод

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ровеньківський пивоварний завод — промислове підприємство в місті Ровеньки Луганської області.

Історія[ред. | ред. код]

Пивоварний завод поміщика Рутченкова відкрився в слободі Ровеньки Таганрозького округу області Війська Донського Російської імперії в 1906 році[1], з початком Першої світової війни, у липні 1914 року за указом Миколи II було заборонено виготовляти й продавати спиртні напої.

В ході громадянської війни селище опинилося в зоні бойових дій і підприємство постраждало, але надалі було відновлено[1].

З 20 липня 1942 до 17 лютого 1943 місто було окуповане німецькими військами, але надалі почалося його відновлення і вже в 1943 році завод відновив роботу[1].

У 1956 році завод перейшов у відання Луганського обласного управління промпродтоварів, а в 1966 році — у відання Луганського обласного управління харчової промисловості.

В цілому, за радянських часів пивоварний завод був одним з провідних підприємств міста[2][1][3][4] .

Після проголошення незалежності України державне підприємство було перетворено в орендне підприємство, а в жовтні 1993 року — реорганізовано в закрите акціонерне товариство.

З весни 2014 року фабрика знаходиться на території т. зв. «Луганської Народної Республіки». У 2018 ватажок підтримуваних Росією бойовиків Леонід Пасічник нібито націоналізував «Ровеньківський пивоварний завод» — та той момент єдиний із працюючих в регіоні. Щоб не допустити націоналізації, працівники закликали на допомогу Володимира Путіна[5].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Ровеньки, Луганська область // Історія міст і сіл Української РСР. Луганська область. — Київ, Головна редакція УРЕ АН УРСР, 1968.
  2. Ровеньки // Большая Советская Энциклопедия. / редколл., гл. ред. Б. А. Введенский. 2-е изд. том 36. М., Государственное научное издательство «Большая Советская энциклопедия», 1955. стр.576
  3. Ровеньки // Большая Советская Энциклопедия. / под ред. А. М. Прохорова. 3-е изд. том 22. М., «Советская энциклопедия», 1975.
  4. Ровеньки // Украинская Советская Энциклопедия. том 9. Киев, «Украинская Советская энциклопедия», 1983. стр.301
  5. «Нас захистить Путін, на «ЛНР» ми не сподіваємося» – працівники захопленого бойовиками заводу. Радіо Свобода (укр.). Процитовано 27 липня 2020.

Посилання[ред. | ред. код]