Розіграш (оповідання)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Розіграш
The Hazing
Жанр науково-фантастичне оповіданняd
Форма оповідання
Автор Айзек Азімов
Мова англійська
Опубліковано 1942
Країна  США
Попередній твір Уявні величини

«Розіграш» (англ. The Hazing) — науково-фантастичне оповідання американського письменника Айзека Азімова, вперше опубліковане у жовтні 1942 року журналом Thrilling Wonder Stories. Увійшло до збірки «Ранній Азімов» (1972).

Разом з оповіданнями Homo Sol та Уявні величини утворює трилогію «Homo Sol», яка розповідає про Галактичну Федерацію гуманоїдних рас у якій психологія розвинена до рівня точної науки і на ній тримається уся політика Федерації. Тому видатні психологи займають провідну роль у суспільстві.

Сюжет[ред. | ред. код]

Через кілька років після приєднання землян (раси Homo Sol) до Галактичної Федерації, група студентів з Землі прибуває на навчання в університет Арктура. Незабаром після цього, для розіграшу, їх викрадають старшокурсники і залишають на планеті із первісними племенами однієї з гуманоїдних рас, що знаходиться в карантині, поки вони не розвинуться до подорожей через гіперпростір. Згідно з психологією Федерації, студенти повинні панікувати через свій стан. Проте, за рахунок використання «примітивної» психології, земляни видають себе за богів перед тубільцями. Після повернення викрадачів, тубільці їх захоплюють і хочуть стратити, але землянам вдається врятувати всіх.

Джерела[ред. | ред. код]