Рок-музика у Фінляндії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Фінський рок (фінською: suomirock чи suomirokki — також відомий як Finnsrock, Finnrock чи Finrock) — рок-музика створена у Фінляндії. Термін Suomirock може стосуватись фінського року та металу взагалі, чи більш вузько, рок музики, яку співають фінською мовою.

1950-ті — 1990-ті[ред. | ред. код]

Протягом 1950-х і 1960-х років фінський рок слідував загальним тенденціям. Зазвичай фінські рок-групи виконували кавери хітів, перекладаючи їх на фінську мову. Серед перших рокерів — Eero Raittinen, Jussi Raittinen а також гурти Jormas, Topmost і Ernos. Значний успіх у Фінляндії мала британська група Renegades. Хельсінкі був центром фінської рок і поп-музики в цей період. Love Records був одним з перших вітчизняних лейблів, що випускав фінський рок, хоча реєстр лейблу також включав джаз і політичні пісні. Гурт Suomen Talvisota 1939-1940, представник фінського андеграунду випустив свій єдиний альбом Underground-Rock (1970), що вважається впливовим багатьма сучасними фінськими музикантами. Серед інших гуртів андеґраунду і психоделічного року — The Sperm, Apollo та інші.

На початку 1970-х з'явились перші автори рокових пісень фінською мовою, зокрема Хейккі Харма і Джюс Лускінен, пізніше — Дейв Ліндхольм, Туомарі Нурміо і Ісма Аланко. Фінський рок стає незалежним, центром рок-культури стає місто Тампере. Серед найвідоміших гуртів цього часу — Hurriganes, їх стиль був досить жорстким, характерна опора на буґі. Їх пісня «Get on» стала символічним роковим гімном країни. Серед інших гуртів цих років — Dingo та .

У 1980-х роках культовими в Фінляндії стали гурти J. Karjalainen, CMX, пізніше — Kingston Wall. Проте за межами країни фінський рок залишається невідомим. Виключенням стає ґлем-роковий гурт Hanoi Rocks, що вплинули на ряд гуртів цього напрямку, зокрема Guns N' Roses.

На зламі XX—XXI століть[ред. | ред. код]

Фінський гурт Amorphis на фестивалі Tuska Open Air
Фінський гурт Apocalyptica на фестивалі Ruisrock
Archgoat на фестивалі Throne Fest

Найвизначнішим у 1990-х роках став внесок Фінської музики у такий напрямок як важкий метал та його численні відгалуження. Цей напрямок представлений такими фінськими гуртами, як Battlelore, Children of Bodom, Entwine, Apocalyptica, Impaled Nazarene, Nightwish, The 69 Eyes, Stratovarius, Sentenced, Sonata Arctica, Amorphis, Ensiferum, Korpiklaani і Waltari.

Велику популярність за кордоном здобула HIM, їх музику називають "любовним металом" ("love metal"). Альбоми гуртів HIM і The Rasmus ряд європейських рейтингів, HIM мала також золотий запис у 2006. Фінляндія прославилась також перемогою метал-гурту Lordi на конкурсі Євробачення 2006, перемога металічної пісні стала першою в історії цього конкурсу.

Важкий метал добре представлений у Фінляндії і найбільш екстремальними його різновидами, такими як дез-метал (Amorphis) та ґрайндкор (Rotten Sound). Відносно популярною також є місцева блек-метал сцена, що вирізняється класичним «raw» звучанням, динамікою та більш веселим, аніж похмурим решти скандинавів, звучанням (як-то Beherit чи Archgoat)[1]. Єдним з найбільш відомих фінських дум-метал колективів є Swallow the Sun.

Список виконавців[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Jee jee jee. Suomalaisen rokin historia (Bruun, Seppo — Lindfors, Jukka — Luoto, Santtu — Salo, Markku)
  • (Yeah Yeah Yeah. History of Finnish Rock) WSOY 2002
  • Suomi-rockin tiekartta (Petri Nevalainen)
  • The Roadmap of Finnish rock (Ajatuskirjat 2005)
  • Rockin korkeat korot: Suomalaisen naisrockin historia! (Arja Aho — Anne Taskinen)
  • High heels of rock: The history of Finnish girlrock! (WSOY 2004)

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]