Роль Михайло Михайлович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Роль Михайло Михайлович
Народився 14 березня 1963(1963-03-14) (61 рік)
Вовче, Турківський район, Львівська область, Українська РСР, СРСР
Країна  Україна
Діяльність поет-пісняр, перекладач, громадський діяч

Михайло Михайлович Роль (нар. 14 березня 1963 в селі Вовче Самбірського району Львівської області) — український поет-пісняр, перекладач, автор дитячих віршованих книг, лауреат Міжнародної літературно-мистецької премії імені Миколи Сингаївського.

До життєпису[ред. | ред. код]

Дитячі та шкільні роки провів на Житомирщині.

Творчість[ред. | ред. код]

Михайло Роль переклав українською понад 20 світових пісенних хітів, які виконав Заслужений артист України Володимир Вермінський. Пісні на слова Михайла Роля є в репертуарі народних і заслужених артистів України та інших співаків.

Поет також переклав українською Гімн Євросоюзу, який виконав відомий український оперний співак Юрій Мамчук і включив у свій репертуар Національний заслужений академічний український народний хор України імені Григорія Верьовки.

Громадська діяльність[ред. | ред. код]

У 2004 разом із Юрієм Пальчуковським та Василем Городиським заснував Демократичне об'єднання «Українська Національна Рада».

У 2020 обраний для включення до складу конкурсної комісії Міністерства культури, молоді та спорту України з проведення конкурсного добору на посаду генерального директора Національного заповідника «Софія Київська» (від громадської організації «Рада національних спільнот України»).[1]

Відзнаки[ред. | ред. код]

Міжнародна літературно-мистецька премія імені Миколи Сингаївського (2020, в номінації «Пісенна творчість»).[2]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Результати жеребкування для відбору кандидатур від громадських організацій у сфері культури для включення до складу конкурсної комісії з проведення конкурсного добору на посаду генерального директора Національного заповідника «Софія Київська». Міністерство культури, молоді та спорту України. 4 березня 2020. Процитовано 9 липня 2023.
  2. Лауреатом Міжнародної літературно-мистецької премії ім. Миколи Сингаївського у 2020 році став поет-пісняр Михайло Роль. Воля Народу. 8 грудня 2020. Архів оригіналу за 17 січня 2021. Процитовано 16 червня 2022.

Література[ред. | ред. код]

  1. Михайло Роль — лауреат Міжнародної премії імені Миколи Сингаївського // Журнал «Універсум». — № 1-2 (327-328), січень-лютий 2021. — С. 52.