Сакатека

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сакатека
Ареал Сакатекас, Дуранго (Мексика)
Мова Іспанська мова
Релігія Християнство
Карта проживання народу сакатека та прилеглих народів протягом 16 століття
Територія сакатека

Сакатеко або Сакатека (ісп. Zacateco) — це назва корінного народу Мексики, який ацтеки називали чичимеками. Вони мешкали на більшій частині територій нинішнього штату Сакатекас та в північно-східній частині Дуранго. У них багато прямих нащадків, але більшість їхніх традицій і пам'яток культури згодом зникли. Великі концентрації сучасних нащадків можуть проживати в Сакатекасі та Дуранго, а також інших великих містах Мексики.

Назва[ред. | ред. код]

«Zacateco» — це мексиканське похідне від оригінального слова науатль Zacatecatl, перетворене в мексиканській іспанській мові як Zacatecas, назва, надана штату та місту. Цю назву ацтеки дали людям, що населяють регіон, у якому було багато трави, називаної сакатл. Цей регіон ацтеки називали Сакатлан.

Історія[ред. | ред. код]

Народ сакатека об'єднався у воєнному порядку з іншими народами чичимеків, утворивши Конфедерацію Чичимеків, щоб перемогти іспанців під час Чичимецької війни (1550—1590).

Географія[ред. | ред. код]

На схід і північ вони межували з землями гуачичілів. Їхні території простягались до меж тепехуанів на захід біля Дуранго. На півночі їхня земля межує з племенами Іррітілас або Лагуна, до Куенкаме і Паррасу. Їхні основні населені пункти були в Мальпаї, навколо Пеньон-Бланко та навколо Серро-де-ла-Буфа. Територія тягнулася до теперішнього Лос-Альтос-Халіско та території Касканів.

Культура[ред. | ред. код]

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Більшість сакатека були кочовими людьми. І чоловіки, і жінки мали волосся до пояса. Деякі племена чичимеків заплітали коси. Вони прикрашали тіло фарбами та татуюваннями, щоб відрізнятись від інших племен. Було відомо, що сакатека носять шкірні покриви нижче колін і шкірні пов'язки на чолі. Іноді вони носили сандалі на шкіряній підошві. Вони були «граціозними, сильними, міцними і безбородими». Колись Хуан Баутіста де Помар сказав: "Сакатека — найкращі лучники у світі".

Релігія[ред. | ред. код]

Сакатека були кочовим племенем, і, як відомо, не будували храми. Їхніми єдиними відомими божествами були сонце, місяць і певні зірки. Вони віддавали їм данину квітами, ароматними травами, танцями та приносили в жертву людей.

Висновок[ред. | ред. код]

Сакатека як культура зникли завдяки асиміляції та метисізації мексиканського народу. Однак багато їхніх прямих нащадків і нині сконцентровано в центральній Мексиці. Враховуючи все це, надзвичайно важко навіть орієнтовно оцінити чисельність їхніх нащадків.

Список літератури[ред. | ред. код]

  • Powell, Philip Wayne. ''Soldiers, Indians, & Silver: The Northward Advance of New Spain, 1550-1600''. Berkeley, California: University of California Press, 1969.