Сара Ештон-Сірілло

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сара Ештон-Сірілло
англ. Sarah Ashton-Cirillo
Народилася 9 липня 1977(1977-07-09)[1] (46 років)
North Floridad, Флорида, США[2]
Країна  США
Діяльність журналіст, солдат, політичний активіст
Знання мов англійська
Учасник російське вторгнення в Україну (з 2022)

Сара Ештон-Сірілло (англ. Sarah Ashton-Cirillo; нар. 9 липня 1977) — американська журналістка, що висвітлювала вторгнення Росії в Україну англійською мовою як офіційна представниця Сил територіальної оборони ВСУ.

Народжений як чоловік на ім'я Майкл Джон Ештон-Сірілло. Близько 2019 року здійснив трансгендерний перехід і почав використовувати ім'я Сара.[3]

Політична журналістика та адвокація[ред. | ред. код]

Ештон-Сірілло, яка сама себе називає «політичним діячем, що одужує» з Лас-Вегаса, штат Невада, була активною в політиці штату Невада з 2020 по 2021 рік.[джерело?] Вона привернула увагу національних ЗМІ у 2020 році, коли, бувши оперативником Республіканської партії, задокументувала зусилля, спрямовані на те, щоб "вивести «Гордих хлопців» для запланованого «Бунту братів Брукс» в рамках зусиль, спрямованих на зміну результатів президентських виборів 2020 року в США.[джерело?]

Ештон-Сірілло описувала себе як прогресивну активістку[4] та «ліву лібертаріанку»[5], коли вона була активною в політиці Невади, і з того часу, називала себе «політичним діячем, що одужує»; вона була описана The Washington Post та The Nevada Independent як ліберальний активіст. Вона була членом Демократичних соціалістів Америки до її виключення в грудні 2021 року. На той час вона була зареєстрованим членом Демократичної партії.

Вторгнення в Україну[ред. | ред. код]

Як фрилансер, пов'язаний з LGBTQ Nation, Ештон-Сірілло приїхала в Україну 4 березня 2022 року, на початку російського вторгнення, щоб висвітлювати кризу біженців. Вона поїхала до Львова, а звідти, бажаючи бути ближче до лінії фронту, до Івано-Франківська. Там двоє чоловіків запропонували їй приїхати до Харкова, сказавши, що інші журналісти тікають звідти.[6]

З березня 2022 року Ештон-Сірілло повідомляла про російське вторгнення в Україну з Харкова, Україна. За даними журналу Xtra Magazine, Ештон-Сірілло, трансгендерна жінка, є єдиною трансгендерною журналісткою, яка висвітлює вторгнення. Ештон-Сірілло також служить представницею українського села Золочів Харківської області, призначена його мером для адвокації з групами з надання допомоги.[джерело?]

Ештон-Сірілло оселилася в Харкові, винайнявши квартиру на Північній Салтівці, одній з найбільш бомбардованих частин міста, де вона розміщувала журналістів, які приїжджали до Харкова.[7] Вона налагодила тісні зв'язки з українською армією та поліцією, іноді доставляючи їм їжу. Після того, як вона відвідала українське смт Золочів, Харківська область, за 15 миль (24 км) від російського кордону, мер селища зробив її своїм офіційним представником,[8] щоб вона могла виступати від його імені перед групами допомоги.

З Харкова Ештон-Сірілло робила репортажі для LGBTQ Nation про вплив війни на ЛГБТК, в тому числі брала інтерв'ю у геїв, які воюють за Україну та документувала російські воєнні злочини проти ЛГБТК-людей. Вона виступала на українській службі BBC, щоб обговорити використання російською армією кастрації для тероризування населення України. Ештон-Сірілло також повідомляє про війну у Твіттері та в книзі під назвою «Транс на фронті», опублікованій на Substack.

В жовтні 2022 року Ештон-Сірілло вступила добровольцем в батальйон імені Номана Челебіджіхана в якості бойового медика.[9][10] Вранці 23 лютого 2023 року вона була важко поранена в бою — втратила частину правої руки і отримала шрами на обличчі.[11]

На початку серпня 2023 року її було офіційно призначено речницею ТрО України. Ця новина очікувано спричинила обурення серед росіян, але також і деяких українців, зокрема представників Правого сектора.[12] 20 вересня її відсторонили через "неналежні висловлювання".[13]

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://sarahashtoncirillo.substack.com/p/chapter-one-death-came-later-for
  2. https://eng.obozrevatel.com/section-war/news-russians-threw-a-tantrum-over-the-american-transgender-woman-in-the-ranks-of-the-afu-who-is-sarah-ashton-cirillo-and-what-she-really-does-photo-03-08-2023.html
  3. Сара Эштон-Чирилло, которая стала представителем ВСУ. Почему о ней все говорят
  4. Sollenberger, Roger (3 червня 2021). This Undercover Operative Says She Recruited the Proud Boys for the GOP. The Daily Beast (англ.). Процитовано 29 вересня 2022.
  5. AG candidate, in feud with former ally, says text not racist, leaked to damage her. Las Vegas Review-Journal (амер.). 11 лютого 2022. Процитовано 29 вересня 2022.
  6. StackPath. xtramagazine.com. Процитовано 29 вересня 2022.
  7. A Day in the Life of International Humanitarian Volunteers in Eastern Ukraine - Kyiv Post - Ukraine's Global Voice. Kyiv Post. Процитовано 29 вересня 2022.
  8. Smart, Jason Jay (20 липня 2022). Lifesaving Ambulances Desperately Needed, Withheld from Ukraine - Kyiv Post - Ukraine's Global Voice. Kyiv Post. Процитовано 29 вересня 2022.
  9. Owen, Greg. Transgender war correspondent resigns to join the Ukrainian Armed Forces. LGBTQ Nation. Процитовано 15 квітня 2023.
  10. Lavers, Michael K. (22 грудня 2022). Transgender journalist joins Ukrainian military. www.washingtonblade.com (амер.). Процитовано 15 квітня 2023.
  11. Американську журналістку, яка приєдналася до ЗСУ, поранили на передовій. www.ukrinform.ua (укр.). Процитовано 15 квітня 2023.
  12. Cара Ештон, яка стала речницею Сил оборони ЗСУ. Чому про неї всі говорять. www.bbc.com (укр.). Процитовано 4 серпня 2023.
  13. Американку-трансгендера, яка працювала спікером ЗСУ, відсторонили від посади за несхвалені висловлювання. www.unian.ua (укр.). Процитовано 20 вересня 2023.