Саримсакти

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Саримсакти
Витік північний схил Джунгарського Алатау
Гирло річка Лепси
висота, м 944,9[1]
Похил, м/км 20[2]
Басейн Балхаш-Алакольський
Країни: Казахстан
Прирічкові країни: Казахстан
Регіон Алматинська область
Район Алакольський
Довжина 20 км[2]

Саримсакти (каз. Сарымсақты) — мала річка у Казахстані, притока Лепси, яку разом з Агиникатти іноді розглядають як витік останньої. Протікає теренами Алакольського району Алматинської області. Належить до безстічного Балхаш-Алакольського басейну. Довжина цієї водної артерії становить 20 км[2].

Витік Саримсакти лежить на північному схилі Джунгарського Алатау. Вона протікає малонаселеною місцевістю, до самого гирла зберігаючи вигляд типового гірського водотоку. У гирлі зливається з Агиникатти на висоті 944,9 м[1], утворюючи ущелину, знану в середовищі туристів як Щоки. Похил річки доволі значний — 20 м/км[2]. Течія стрімка, бурхлива. Дно кам'янисте зі складним рельєфом: бистринами, порогами тощо. Живлення льодовикове.

Господарського значення Саримсакти не має, але приваблює туристів своєю складністю. Для сплаву вона придатна, коли в ній високий рівень води, тобто у квітні — травні. Зазвичай сплавляються по ній на катамаранах або каяках, на річці налічують до 28 перешкод 4-ї категорії складності[2].

Джерела[ред. | ред. код]

  1. а б Урочище «Агыныкатты» [Урочище «Агиникатти»]. zhetysu.travel ((рос.)) . Архів оригіналу за 31 травня 2019. Процитовано 31 травня 2019.
  2. а б в г д Володимир Гаврилов Сплав. Путеводитель по горным рекам бывшего СССР и запада США.(рос.)