Будь-яке людське серце

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Будь-яке людське серце»
Автор Вільям Бойд
Назва мовою оригіналу англ. Any Human Heart
Країна United Kingdom
Мова English
Жанр Realism
Видавництво Hamish Hamilton
Видано 2002
Тип носія Print novel
Сторінок 503
ISBN 0-241-14177-X

Будь-яке людське серце: Інтимний щоденник Лоґана Маунтстюарта (англ. Any Human Heart: The Intimate Journals of Logan Mountstuart) — роман британського письменника Вільяма Бойда 2002 року. Він написаний як щоденник, який веде вигаданий персонаж Маунтстюарт, письменник, чиє життя (1906–1991) охопило визначальні епізоди 20-го століття, крізь кілька континентів і включало заплутану послідовність стосунків і літературних починань. Бойд використовує форму щоденника, щоб дослідити, як громадські події впливають на індивідуальну свідомість, тому в щоденнику Маунтстюарта майже випадково згадується війна, смерть прем’єр-міністра чи зречення короля. Бойд іронічно обігрує тему літературної знаменитості, знайомлячи свого головного героя з кількома реальними письменниками, які включені як персонажі.

Стиль (щоденник) роману з його прогалинами, фальстартами та протиріччями підсилює тему мінливого «я» в романі. Багато моментів сюжету просто зникають. Роман отримав змішані відгуки критиків після публікації, але добре продавався. За сценарієм, написаним Бойдом, була знята телевізійна адаптація, яка вперше вийшла в ефір у 2010 році.

Синопсис[ред. | ред. код]

Книга починається цитатою Генрі Джеймса: «Ніколи не кажіть, що ви знаєте останнє слово про будь-яке людське серце». Коротка передмова (анонімний редактор припускає, що вона була написана в 1987 році) пояснює, що перші сторінки були втрачені, і коротко розповідає про дитинство Маунтстюарта в Монтевідео, Уругвай, перш ніж він переїхав до Англії у віці семи років зі своїм батьком-англійцем і матір’ю-уругвайкою. Під час останнього семестру в школі він і двоє друзів поставили перед собою завдання: Лоґан має потрапити до першої шкільної команди XV з регбі; Пітер Скабіус повинен спокусити Тесс, дочку місцевого фермера; а Бен Ліпінг, колишній єврей, змушений прийняти римо-католицизм. Маунтстюарт приїжджає на виставку в Оксфорд і залишає його з третім з історії. Оселившись у Лондоні, він користується першим успіхом як письменник із The Mind's Imaginings, надзвичайно успішною біографією Шеллі; The Girl Factory, непристойний роман про повій (який має погані відгуки, але добре продається); і Les Cosmopolites, поважну книгу про деяких незрозумілих французьких поетів. Мати Маунтстюарта втрачає сімейне багатство під час краху на Уолл-стріт. Він починає серію любовних зустрічей: він втрачає цноту з Тесс, його відкидає Ленд Фотергілл, якого він зустрів в Оксфорді, і одружується з Лотті, донькою графа. Вони живуть разом у Торп-Холлі в Норфолку, де Маунтстюарт, якого не надихає повільне сільське життя та його тепла, але нудна дружина, пустує.

Він зустрічає Фрейю під час відпустки і починає з нею роман. Перед тим, як він відправиться до Барселони, щоб зробити репортаж про громадянську війну в Іспанії, Лотті несподівано відвідує його квартиру в Лондоні та швидко розуміє, що з ним живе інша жінка. Повернувшись до Англії, після гострого розлучення, він одружується з Фреєю в ратуші Челсі. Молодята переїжджають до будинку в Баттерсі, де Фрейя народжує дочку Стеллу. Під час Другої світової війни Ян Флемінг залучає Маунтстюарта до відділу морської розвідки. Його відправляють до Португалії стежити за герцогом і герцогинею Віндзорськими; коли вони переїжджають на Багами, Маунтстюарт слідує за ними, грає в гольф із герцогом і регулярно спілкується аж до вбивства сера Гаррі Оукса. Маунтстюарт підозрює герцога в змові після того, як двоє найнятих детективів попросили його звинуватити зятя Оукса за допомогою фальшивих відбитків пальців. Маунтстюарт відмовляється, і герцогиня називає його «Юдою». Пізніше під час війни Маунтстюарт був інтернований у Швейцарії на два роки. Після закінчення війни він із сумом дізнався, що Фрейя, вважаючи його мертвим, вийшла заміж повторно, а потім загинула разом зі Стеллою під час атаки V-2.

Телевізійна адаптація[ред. | ред. код]

15 квітня 2010 року Channel 4 оголосив про створення чотирисерійного серіалу за мотивами роману. Бойд написав сценарій, а (послідовно) Сем Клафлін, Меттью Макфадієн і Джим Бродбент зіграли Маунтстюарта, коли він старіє. Транслювався з 21 листопада по 12 грудня 2010 року[1]. Драма транслювалася в переробленому вигляді у вигляді трьох півторагодинних епізодів 13, 20 і 27 лютого 2011 року в США на PBS в рамках програми Masterpiece Classic.

Список літератури[ред. | ред. код]

 

  1. Star studded cast start filming epic TV adaptation Any Human Heart. Channel 4. 15 квітня 2010. Архів оригіналу за 13 July 2010. Процитовано 23 липня 2010.

Додаткові посилання[ред. | ред. код]