Серія A (хокей)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Серія А (хокей із шайбою))
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Серія A
Серія A
Серія A
Вид спорту Хокей із шайбою
Засновано 1925
Кількість команд 7
Країна(и) Італія Італія
Поточний чемпіон Ріттен Спорт
Офіційний сайт powerhockey.info

Серія A (хокей) (італ. Campionato italiano di hockey su ghiaccio) — щорічні хокейні змагання в Італії, які проводяться з 1925 року під егідою FISG. У чемпіонаті беруть участь сім клубів.

Історія[ред. | ред. код]

Перший хокейний матч відбувся 19 січня 1908 року. У 1924 у Мілані збудовано першу льодову арену і вже наступного року відбувся перший чемпіонат Італії з хокею, чемпіоном став клуб ХК «Мілан».

У 30-х роках домінують міланські клуби, серед них «Дияволи Россонері Мілан», а у 1930 в чемпіонаті вперше беруть участь сім клубів. У 1932 перемогу в чемпіонаті здобуває команда з Кортіни перервавши гегемонію міланських клубів. «Дияволи Россонері Мілан» окрім чемпіонських нагород в Італії здобувають двічі Кубок Шпенглера в 1934 та 1935.

У чемпіонаті 1941 дебютує команда з Турину «Ювентус», правда виступає вона в чемпіонаті лише до 1945 року.

40-50-і роки в чемпіонаті знову домінують міланські клуби, з 1957 лідерство захоплює команда «Кортіна-д'Ампеццо», яка до 1975 року здобуде 14 вищих нагород (скудетто).

У 80-90-х два клуби почергово займають першу сходинку чемпіонату «Больцано» та «Валь-Гардена». Також у чемпіонаті відроджуються міланські клуби, зокрема «Мілан Сайма» та «Девілз» в складі яких грають відомі гравці: Яромир Ягр та Ярі Куррі. Дев'яності назвали згодом «золотим віком італійського хокею».

Наприкінці дев'яностих поступово зникають міланські клуби, але в Мілані з'явився новий клуб «Мілан Вайперз», який проіснує до 2008 року.

У 2000-х стабілізується склад Серії А, а «Азіаго», «Кортіна» та «Больцано» домінують в чемпіонаті.

З сезону 2016—17 італійські клуби виступають в Альпійській хокейній лізі.

Формат[ред. | ред. код]

Чемпіонат складається з трьох етапів. На першому в регулярному сезоні виявлять клуби, які на другому етапі в двох групах виявляють клуби, що в плей-оф розігрують звання чемпіона.

Цей формат змінився з сезону 2013/14, відтепер це два етапи: регулярний сезон та плей-оф.

Чемпіони Серії А[ред. | ред. код]

¹ АС Міланезе ДГ, Мілан-Інтер та «Дияволи» стали наступниками клубів ХК «Мілан» та «Дияволи Россонері Мілан».
² «Девілз» в сезоні 1993/94 виступав під назвою АС «Мілан».

Посилання[ред. | ред. код]