Симеон-Стефан Ольшавський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Симеон-Стефан Ольшавський
 
Діяльність: католицький священник, католицький єпископ
Народження: 1695
Ольшавиця, Левоча[1]
Смерть: 24 грудня 1737(1737-12-24)[1]
Мукачеве[1]

Симеон-Стефан Ольшавський (нар. 1695 — пом. 1738) — вікарій, генеральний вікарій та капелан і єпископ мукачівський (єпископ Мукачівської єпархії).

Полеміка[ред. | ред. код]

Деякі дослідники відносять Єпископа до асимільованих, тобто осіб, готових на прийняття змін, необхідних для пристосування до політичних і соціальних стандартів панівної, у даному випадку — угорської, культури. 3 цієї причини в XVII ст. єпископи Симеон Ольшавський i Гавриїл Блажовський відмовилися від посад апостольських вікаріїв і віддали всю Мукачівську єпархію під юрисдикцію римо-католицького єпископа в Егері. У другій половині XIX ст. єпископи Штефан Панкович з Мукачева і Штефан Новак з Пряшева, а також світські й духовні діячі «Центрального комітету греко-католиків у Будапешті» зробили все можливе для впровадження в парафіяльних школах замість русинської, а в літургії замість церковно-слов'янської мадярської мови — спочатку в парафіях Гайдудорозького вікаріату, а потім в усій єпархії.

Діючи таким чином, асимільовані вважали, що зміцнять Греко-Католицьку церкву в умовах мадяризації, яка у ті часи планомірно здійснювалася угорським урядом.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. а б в г д ідентифікатор PIM