Скирта Андрій Вікторович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Скирта Андрій Вікторович
 Молодший сержант
Загальна інформація
Народження 9 листопада 1992(1992-11-09)
Староолексіївка, Миколаївська область, Україна
Смерть 15 листопада 2015(2015-11-15) (23 роки)
Золоте, Луганська область, Україна
(підрив на фугасі)
Військова служба
Роки служби 2014—2015
Приналежність Україна Україна
Вид ЗС Сухопутні війська
Рід військ  Механізовані війська
Формування 10 ОМПБ 59 ОМПБр
Війни / битви Війна на сході України
Командування
командир відділення
Нагороди та відзнаки
Орден «За мужність» ІІІ ступеня
Орден «За мужність» ІІІ ступеня
Орден «За мужність» ІІ ступеня
Орден «За мужність» ІІ ступеня

Андрі́й Ві́кторович Скирта (нар. 9 листопада 1992, Староолексіївка, Веселинівський район, Миколаївська область — пом. 15 листопада 2015, Золоте, Попаснянський район, Луганська область) — молодший сержант Збройних сил України. Учасник російсько-української війни.

Життєпис[ред. | ред. код]

Андрій Скирта народився в селі Староолексіївка на Миколаївщині. 2009 року закінчив Веселинівську ЗОШ та вступив до Миколаївського педагогічного університету ім. Сухомлинського на історико-правовий факультет. Після першого курсу пішов до лав Збройних Сил України, службу проходив у танковому полку навчального центру «Десна».

2014 року був призваний за мобілізацією до лав 79-ї аеромобільної бригади, був у «гарячих точках», виходив з оточення та був поранений. Після демобілізації вдруге повернувся в зону АТО, у складі 10-го окремого мотопіхотного батальйону «Полісся» 59-ї окремої мотопіхотної бригади. Молодший сержант, головний сержант взводу — командир відділення.

15 листопада 2015 року близько 18:15, в районі опорного пункту, розташованого на північ від міста Золоте Попаснянського району Луганської області, під час виконання бойового завдання троє військовослужбовців підірвались на радіокерованому фугасі. Разом з Андрієм загинули сапер Валерій Чмихаленко та розвідник Сергій Гадіуллін.

Похований в смт Веселинове. Залишилася мати, Тетяна Скирта.

Нагороди[ред. | ред. код]

За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі нагороджений

За особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі нагороджений

  • орденом «За мужність» II ступеня (22.8.2016, посмертно).

Нагороджений:

Вшанування пам'яті[ред. | ред. код]

6 квітня 2016 року у Веселинівській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів відбулось відкриття меморіальної дошки на честь земляка Андрія Скирти.

Джерела[ред. | ред. код]