Славсон Семюель

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Славсон Семюель
Народився 25 грудня 1890(1890-12-25)[1]
Полтава, Російська імперія
Помер 5 серпня 1981(1981-08-05)[1] (90 років)
Нью-Йорк, Нью-Йорк, США
Країна  США
Діяльність інженер, журналіст, педагог, психотерапевт, психолог
Знання мов англійська[2]

Семюель Славсон (англ. Samuel Richard Slavson; нар. 25 листопада 1890, Полтава — пом. 5 серпня 1981, Нью-Йорк) — засновник аналітичної групової терапії, автор термінів «мала група» та «аналітична групова терапія».

Народився в Полтаві у 1890[3] році «…і до 14 років жив в Україні, емігрувавши з сім'єю у північну Америку 1904 року. І хоча з його біографії, на жаль, не маємо вичерпних даних, однак можемо припускати, що немало його думок про впливи спільноти на формування індивідуальності на тему „соціального голоду“ беруть свої початки — як більшість у творчості психоаналітиків — у переживаннях дитинства, а отже у випадку Славсона, у культурі нам близькій та знайомій.»[4]

Ввів базові поняття[5]:

  • Групізм (специфічний, наступний після «психізму» рівень організації людини. В групі проявляється вмінням мати свою позицію і її відстоювати: ступінь індивідуації в спільноті)
  • Соціальний голод (соціальний інстинктивний потяг «Trieb» свідчить про якість перенесення. Проявляється наявністю в групі фантазій про інших учасників або ведучого(-их))
  • Груповий (сімейний) матрикс (система «зв'язків» (Attachment, Binding), Група = материнський об'єкт, Ведучий = батьківський об'єкт. Проявляється в групі вмінням говорити в міру, тримати дистанцію)
  • Нодальність (позитивний період групової динаміки, який свідчить про активну і синергічну співпрацю в групі (позитивне перенесення). Вміння почувати себе добре в групі)
  • Антинодальність (негативний період групової динаміки, який свідчить про пасивність (негативне перенесення). В групі проявляється мовчанням та ізоляцією)
  • Нумеричний паритет («тріангуляція» та груповий розподіл ролей. Проявляється в групі вмінням вислухати, спостерігати, коментувати; вміння знайти свою роль.)

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Deutsche Nationalbibliothek Record #106053441X // Gemeinsame Normdatei — 2012—2016.
  2. Identifiants et RéférentielsABES, 2011.
  3. K.Roy MacKenzie MD, «Classics in Group Psychotherapy», The Guilford Press New York, 1992
  4. Груповий психоаналіз за редакцією О. Фільца, Р Гаубля, Ф Лямотт ВНТЛ Класика, Львів 2004 с.15
  5. Груповий психоаналіз за редакцією О. Фільца, Р Гаубля, Ф Лямотт ВНТЛ Класика, Львів 2004 с.23