Совка-гамма

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Совка-гамма

Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Ряд: Лускокрилі (Lepidoptera)
Родина: Совки (Noctuidae)
Рід: Autographa
Вид: Совка-гамма
Autographa gamma
(Linnaeus, 1758)
Посилання
Вікісховище: Autographa gamma
Віківиди: Autographa gamma
EOL: 546314
ITIS: 937932
NCBI: 254363

Совка-гамма (Autographa gamma) — метелик родини совок, шкідник сільськогосподарських культур. В Україні поширена повсюдно. Пошкоджує льон, коноплі, буряки, бобові, картоплю, кукурудзу, овочеві та інші культури. Життєвий цикл комахи вивчав та розробляв засоби захисту від неї врожаю український ентомолог С.О. Мокржецький.

Морфологічні ознаки[ред. | ред. код]

Передні крила метелика сіруваті або темно-бурі з сріблястою плямою y вигляді грецької літери «гамма», a задні — сірувато-жовті з буруватою торочкою. Розмах крил — до 48 мм.

Гусениця совки-гамми на моркві

Гусениця зеленувато-жовта. Має вісім не завжди ясних поздовжніх білуватих ліній на спині та блідо-жовту смужку по боках. Черевних ніг тільки три пари, i, повзаючи, вона нагадує гусениць п'ядунів. Довжина 32 мм.

Річний цикл[ред. | ред. код]

Зимують гусениці, лялечки і метелики під рослинними рештками на межах полів, y лісосмугах тощо. Літ метеликів починається з кінця квітня і спостерігається до осені. Додатково живиться на квітучій рослинності. Самка відкладає по 1-6 яєць, переважно з нижнього боку листків бур'янів, a також буряків, соняшнику, гороху, капусти. Плодючість самки від 500 до 1500 яєць. Для розвитку яєць і гусениць відносна вологість становить 80-100%, a температура +20..+30 °C. Гусениці розвиваються 16-25 днів, a заляльковуються влітку в білому коконі на рослинах, для чого вони обплітають павутинням декілька стебел льону. Протягом вегетації розвивається три покоління метелика.

Шкодочинність[ред. | ред. код]

Гусениці пошкоджують листки льону, обгризаючи їх з країв або з'їдаючи повністю. Вони також пошкоджують квітки, зав'язі, зелені коробочки і стебла, внаслідок чого зменшується кількість волокна. Заходи захисту. Знищення бур'янів, розпушування ґрунту в міжряддях, зяблева оранка, ранні строки сівби. Випуск трихограми під час масового відкладання яєць. При чисельності гусениць першого покоління понад 5 особин на 1 кв.м; a другого і третього — 10 особин на 1 кв.м; посіви обробляють препаратом.

Джерела[ред. | ред. код]