Спалити Хром

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Спалити Хром»
Автор Вільям Гібсон
Назва мовою оригіналу Burning Chrome
Країна США США
Мова англійська
Серія Кіберпростір (трилогія)
Жанр наукова фантастика, кіберпанк
Видано 1982
Наступний твір Нейромант

«Спалити Хром» (англ. Burning Chrome) — оповідання американо-канадського письменника-фантаста Вільям Ґібсона. Вперше опубліковане у журналі «Omni» в 1982 році[1]. Увійшло в однойменну збірку автора «Спалити Хром» 1986 року[2]. Оповідання було номіновано на премію «Неб'юла» у 1983 році[3].

Головні герої[ред. | ред. код]

  • Джек — оповідач, партнер і друг Боббі, ветеран американо-радянської війни, а тепер спеціаліст із електроніки та програмного забезпечення. Через нещасний випадок із дельтапланом, носить протез правої руки.
  • Боббі Квайн — партнер та друг Джека, хакер, створює програму для злому Хром.
  • Ріккі — дівчина Боббі, цікавиться кіберпростором та технікою для входження у нього.
  • Хром — злочинець, учасник банди «Пацанів», який володіє «Домом блакитного сяйва».
  • Фінн — старий друг Джека, який продав йому російське програмне забезпечення для злому.

Сюжет[ред. | ред. код]

Хакер Боббі планує зламати комп'ютерну мережу авторитетного злочинця на ім'я Хром, аби заробити грошей і справити враження на свою дівчину Ріккі. Він звертається за допомогою до свого друга Джека, котрий неохоче погоджується. Він летить до Нью-Йорку у «Метро Голографікс» до свого старого друга Фінна. Той нелегально продає йому російську програму, на перший погляд схожу на модуль військової програми.

За час підготовки до кібератаки Джек закохується у Ріккі. Одного разу, сидячи у кав'ярні, вона каже йому, що дуже хоче зробити операцію зі заміни бурштиново-карих очей на блакитні «Цайсс Айкони», як у Теллі Айшем, дівчині з журналу. Однак це було дуже дорого.

Джек зламує мережу, обходячи всі пастки, розставлені проти хакерів, і переводить гроші з неї підставній фірмі. Однак потім він з'ясовує, що Ріккі працювала у борделі «Дім блакитного сяйва», котрим володіє Хром. За зароблені гроші Джек купує їй квиток до японського Тіба-Сіті туди й назад, щоби Ріккі зробила омріяну операцію. Він надіється на її повернення, але з часом розуміє, що цього не станеться.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. William Gibson Coins the Word Cyberspace : History of Information. www.historyofinformation.com. Процитовано 7 серпня 2022.
  2. Burning Chrome by William Gibson (1986). Books & Boots (англ.). 11 березня 2019. Процитовано 7 серпня 2022.
  3. The Locus Index to SF Awards: Index of Literary Nominees (англ.). Locus Publications. Архів оригіналу за 12 вересня 2015. Процитовано 27 вересня 2015.