Спартокіди

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Боспорська держава

Спартокіди (грец. Σπαρτοκίδαι)  — династія Боспорських монархів (базилевсів), що перебувала при владі в 438—109 до н. е.

Назву дістала від засновника династії Спартока І (правив 438—433 до н. е.), який, за різними версіями, походив із фракійської, скіфської або меотійської знаті.

Історія[ред. | ред. код]

Першою відомою династією правителів Боспорської держави були Археанактиди, які встановили зв'язки з правителями Самоса, що на той час мали конфлікт з Афінами. В результаті Афіни організували Понтійську експедицію Перікла, який захопив міста Північного Причорномор'я, а влада Археанактидів була повалена. В Боспорі почав правити засновник нової династії Спарток I.

За правління Спартокідів (Сатіра І, Левкона І, Перісада І, Євмела І) у 4 ст. до н. е. Боспорське царство досягло найбільшої могутності. Склалась авторитарна система правління (вся влада зосереджувалась у руках архонтів — царів), за якою органи місцевого самоуправління міст (полісів) відігравали незначну роль. Боспорське царство стало одним з головних постачальників хліба в Афіни, завоювало Феодосію, підкорило синдів та ін. племена Прикубання, східну частину Приазов'я.

За правління Спартока III (304—284) в дельті Дону засновано місто Танаїс, запроваджено єдиний монарший титул — басилевс.

Родовід[ред. | ред. код]

Спарток I
СопайСатир IСелевк
ФеодосіяЛевкон IМетродорГоргіпп(донька)Екатай
правитель Синдики
Тіргатао
правителька Іксоматів
Спарток IIПерісад IКомосаріяОктамасад
Сатир IIЕвмелПрітан
ПерісадСпарток III
Перісад II
Спарток IVЛевкон II
Алкафоя
Спарток VПерісад III
∞ 1.Камасарія Філотекна
2.Арготіс
Камасарія ІІПерісад IVПерісад V
Спарток VIЛевкон III


Генеалогія базується на джерелі: Ferdinand Justi, Iranisches Namenbuch , (Marburg, Berlin, 1884), (Heidelsheim, 1963), p. 400.

Занепад[ред. | ред. код]

Боспорська держава прийшла до занепаду через численні напади сусідніх скитів, роксоланів та інших племен, що тривали протягом століття. Останні правителі з династії Спартокідів: Перісад III, Камасарія II, Перісад IV і Перісад V зазнавали надзвичайного тиску з боку племен Північного Причорном'я.

Перісад V звернувся по допомогу до правителя Понту Мітрідата VI в обмін на визнання себе його васалом. Діофант, полководець Мітрідата прибув з військом до Боспору, але ледве врятувався від повстання під проводом Савмака, скита та прийомного сина і спадкоємця Перисада V, що виступив проти правління Понту над Боспорською державою. Перісад V помер у Пантікапеї, поклавши край правлінню династії Спартокідів у Кіммерійському Боспорі.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела та література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]