Старий південний цвинтар

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Старе південне кладовище)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Старий південний цвинтар
нім. Alter Südfriedhof (München), трансліт. Alter Südfriedhof
Старий південний цвинтар
Старий південний цвинтар
Інформація про цвинтар
48°07′38″ пн. ш. 11°33′54″ сх. д.H G O
Країна Німеччина Німеччина
Розташування Мюнхен
Відкрито 1563
Закрито 1 січня 1944
Статус plague pitd
Охоронний статус Пам'ятка архітектури Баваріїd[1]
Вебсайт muenchen.de/sehenswuerdigkeiten/orte/120250.html
Мапа

Старий південний цвинтар. Карта розташування: Німеччина
Старий південний цвинтар
Старий південний цвинтар
Старий південний цвинтар (Німеччина)

Старий південний цвинтар (нім. Alter Südfriedhof) — історичний некрополь у Мюнхені, на якому поховано багато відомих осіб.

Розташування[ред. | ред. код]

Старий південний цвинтар розташований у Мюнхенському районі Людвіґфорштадт-Ізарфорштадт, приблизно за 500 метрів на південь від старого міста та його південної Зендлінґзької брами.

Нині цвинтар не діє й використовується як міський парк та музей під відкритим небом.

Історія[ред. | ред. код]

Старий південний цвинтар заснований у 1563 році герцогом Баварії Альбрехтом V як цвинтар для померлих від чуми. Під час епідемії чуми 1563 року цвинтарі всередині міської стіни виявилися переповнені та виникла необхідність у відкритті нового цвинтаря за міськими стінами. Герцог Альбрехт V наказав створити новий цвинтар на південь від міських стін.

Старий південний цвинтар. 1830 рік

Під час Тридцятилітньої війни стіни та інші кам'яні споруди цвинтаря були знесені через побоювань, що шведи зможуть використовувати їх які укріплення.

До 1788 року цвинтар призначалося винятково для незаможної частини населення міста. Людей заможних ховали своїх родичів на цвинтарях, що знаходились всередині міських стін. У 1788 році вийшов декрет, що забороняв цвинтарі всередині міських стін, після чого всі поховання всередині міста були перенесені на Старий південний цвинтар та перепоховані в братські могили. З 1788 по 1868 рік цвинтар було єдиним некрополем у Мюнхені.

У 1844 році цвинтар був розширений на південь, архітектор Фрідріх фон Ґертнер побудував нову частину квадратної форми в італійському стилі.

Оскільки в місті були побудовані або планувалися для будівництва нові великі цвинтарі, у 1898 році магістратом Мюнхена було прийнято рішення про поетапне завершення використання Старого південного цвинтаря. 1 січня 1944 року цвинтар було закрито через великі руйнування в ході бойових дій, і більше цвинтар не використовувався.

Після війни на цвинтарі було відновлено лише 5000 пам'ятників з 21 000. На деяких пам'ятниках все ще видно сліди бойових дій.

Відомі особи, поховані на цвинтарі[ред. | ред. код]

Світлини[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]