Стриптизерки (фільм, 1995)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Стриптизерки
англ. Showgirls
Жанр еротичний фільм, драма
Режисер Пол Верговен
Продюсер Алан Маршалл
Чарльз Еванс
Маріо Кассар
Сценарист Джо Естерхаз
У головних
ролях
Елізабет Берклі
Джина Гершон
Кайл Меклеклен
Оператор Йост Вакано
Композитор Девід Стюарт і Rena Riffeld
Музика Девід Стюарт
Кінокомпанія Carolco Pictures
Дистриб'ютор United Artists і Netflix
Тривалість 131 хв.
Мова англійська
Країна США США
Рік 1995
Кошторис 40-45 млн $
Касові збори 37,8 млн $
IMDb ID 0114436
Рейтинг IMDb: 4.9/10 stars
showgirlsmovie.com

«Стриптизерки» (оригінальна назва — Шоугерлз; англ. Showgirls) — американська еротична драма 1995 року режисера Пола Верговена. Перевантажений «оголеністю» фільм отримав рейтинг NC-17 (обмеження за віком — не молодше 17 років) в Сполучених Штатах (перший великий фільм, який був свідомо призначений, щоб отримати цю оцінку).

Короткий сюжет[ред. | ред. код]

Вулична танцівниця Номі Мелоун приїжджає до Лас-Вегасу у пошуках роботи і поступово пробивається на головну роль в шоу у престижному казино.

У ролях[ред. | ред. код]

Актор Роль
Елізабет Берклі Номі Мелоун Номі Мелоун
Джина Гершон Крістал Коннорс Крістал Коннорс
Кайл Меклеклен Зак Кері Зак Кері
Гленн Пламмер Джеймс Сміт Джеймс Сміт
Роберт Даві Ель Торрес Ель Торрес
Алан Рейчінс Тоні Мосс Тоні Мосс
Ґреґ Тревіс Філ Ньюкірк Філ Ньюкірк

Критика[ред. | ред. код]

Фільм отримав нищівні відгуки як від критиків, так і від глядачів: Rotten Tomatoes дав оцінку 23 % на основі 66 відгуків від критиків і 37 % від більш ніж 50 000 глядачів.[1] Фільм зазнав комерційного провалу в США, у відеозаписах і на міжнародному рівні.

Розгромної критики зазнали усі причетні до створення фільму «Стриптизерки». Фільм отримав рекордні на той час тринадцять номінацій на 16-й церемонії «Золотої малини»: найгірші фільм, режисер, сценарій, актор (Кайл Меклеклен), акторка (Елізабет Берклі), молода кінозірка-акторка (Елізабет Берклі), найгірша екранна пара (без уточнення пари будь-яка комбінація з фільму «Стриптизерки»), найгірший актор другого плану (Роберт Даві і Алан Рачінс), найгірша акторка другого плану (Джина Гершон і Лінн Туччі), найгірший ремейк (оскароносного фільму «Все про Єву») та найгірша оригінальна пісня («Walk into the Wind» Девіда Стюарта), з яких перемогу здобули Пол Верговен як найгірший режисер та Елізабет Берклі як найгірша акторка.[2]

Фактично була зруйнована кінокар'єра Елізабет Берклі. Після виходу фільму на екран з нею припинив співпрацю її агент, а інші агенти відмовлялися з нею навіть розмовляти.

На 20-й церемонії «Золотої малини» (25 березня 2000-го року) фільм «Стриптизерки» був названий найгіршим фільмом десятиліття.

Втім, з часом «Стриптизерки» стали культовим фільмом серед фільмів з рейтингом NC-17, заробивши суму 20 350 754 доларів у прокаті в США і поступаючись серед подібних фільмів лише фільму «Останнє танго в Парижі»[3], і отримали номер 36 в списку журналу Entertainment Weekly.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Showgirls (англ.), процитовано 6 червня 2022
  2. IMDb: Razzie Awards: 1996. web.archive.org. 23 лютого 2009. Архів оригіналу за 23 лютого 2009. Процитовано 6 червня 2022.
  3. Top Lifetime Grosses by MPAA Rating. Box Office Mojo. Процитовано 6 червня 2022.

Посилання[ред. | ред. код]