Танатоз

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Танатоз у опосума.

Танатоз (дав.-гр. Θάνατος, бог смерті) — рефлекторна чи поведінкова реакція деяких тварин, при якій організм імітує власну смерть, зазвичай з метою уникнути нападу з боку хижака, зрідка з метою агресивної мімікрії.

В Північній Америці поширений вираз «зіграти в опосума» (англ. "playing possum"), через широке і правдоподібне використання опосумами танатозу.

Захисна поведінка[ред. | ред. код]

Вуж звичайний, що прикидається мертвим.

Танатоз належить до від'ємних рухових реакцій (на відміну, наприклад, від втечі або агресії, що належать до позитивних реакцій).

Під час танатозу тварина максимально завмирає, часто в неприродній для себе позі. Низка тварин, коли впадає в танатоз завмирає черевом догори. Більшість хижаків бачачи смерть жертви зупиняють атаку, та уникають їсти мертв'ятину. Завдяки такій поведінці у потенційної жертви зростають шанси на виживання.

Такі тварини як опосум чи свиноноса змія при танатозі навіть виділяють трупний запах. [1]

Копулятивна поведінка[ред. | ред. код]

Представники ряду павуків як і решта тварин впадають у танатоз для порятунку. Проте павукоподібні цього ряду часом вдають мертвих і під час копуляції.

Задля копуляції самець виду Pisaura mirabilis робить подарунок самці, зазвичай їстівний, та починає з нею спарюватися, проте самиці часом намагаються втекти з подарованою жертвою, не чекаючи закінчення спарювання. Самці більшості видів павуків дрібніші та слабші за самиць, тож силоміць втримати її не можуть, а тому самець, міцно обхопивши жертву, вдає мертвого. Самиця не може скинути «мертвого» і тягне його за собою разом з їжею; коли ж вона зупиняється з'їсти жертву, самець «прокидається» та продовжує копуляцію. [2]

Ймовірно ця стратегія походить від того, що більші самиці часом можуть перекусити і своїм партнером то ж йому доводиться вдавати мертвого для виживання. [2]

Відголос в культурі[ред. | ред. код]

Лягла Лисиця на дорогу, прикинулася мертвою. Помітив її рибалка, підібрав і кинув на сани. Вирішив, що пошиє дітям теплі рукавиці. А Лисиця тим часом поскидала з саней рибу і сама непомітно зістрибнула.

"Розумний їжак і хитра Лисиця". Кримськотатарська казка[3]

В казках багатьох народів світу звірі вдають мертвих задля своїх цілей. В українських казках найчастіше прикидається мертвою хитра лисиця.

В європейських народних переказах прикинутися мертвим часто вважалося найкращим методом порятунку від ведмедя.


Виноски[ред. | ред. код]

  1. Ірина Пісулінська (24 червня 2010). Заслужені артисти (PDF). Журнал "Колосок". Архів оригіналу (pdf) за 20 липня 2013. Процитовано 5 січня 2012.
  2. а б Колектив авторів: Trine Bilde, Cristina Tuni, Rehab Elsayed, Stano Pekár, Søren Toft (31 серпня 2005). Симулювання смерті перед лицем сексуального канібалізму (Death feigning in the face of sexual cannibalism) (англ.) . Королівське товариство. Процитовано 3 січня 2012.
  3. переклад Данила Кононенко. Розумний їжак і хитра Лисиця. "Весела Абетка". Українське життя в Севастополі. Архів оригіналу за 20 липня 2013. Процитовано 5 січня 2012.