Теопетра

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Теопетра
Характеристики
Висота н. р. м. 280 м[1]
Розташування
Країна  Греція
Регіон Meteora Municipalityd
Місцевість Метеори, Греція
Карти розташування
Теопетра. Карта розташування: Греція
Теопетра

Мапа

CMNS: Теопетра у Вікісховищі

Теопе́тра — печера у Метеорах, ном Трикала, область Фессалія, Греція. Являє собою значний науковий інтерес, а також з нею пов'язані численні легенди та забобони.

Самі скелі Метеори, розташовані поблизу міста Каламбака та села Кастракі визнані ЮНЕСКО об'єктом Світової спадщини. Печери Метеори закриті для відвідування громадськості. Одна зі скель має невелику печеру, названу Теопетрою. З 22 жовтня 2010 року вхід до Теопетри відкрили для відвідувачів[2].

Дослідження печери[ред. | ред. код]

Грецькі археологи проводять у ній розкопки вже 25 років поспіль. Знайдені у печері діатомові водорості дають змогу оцінити палео-клімат та проаналізувати кліматичні зміни в добу останнього льодовикового періоду[3].

23 березня 2010 року Міністерство культури і туризму Греції офіційно повідомило про знахідку штучної стіни, вік якої оцінюється приблизно 23 тисячами років[4], тобто відноситься до доби палеоліту і, можливо, є найдавнішою штучною спорудою не тільки в Греції, але й у світі. Датування штучної стіни, яка обмежувала вхід до печери на дві третини, виконано методом оптичного датування. Вік стіни абсолютно точно збігається з останнім льодовиковим періодом. Це свідчить про те, що стіну побудовами мешканці печери, аби захиститися від холоду[5].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. (unspecified title)doi:10.1016/j.quascirev.2014.05.027
  2. Prehistoric Theopetra Cave Now Open to the Public!
  3. National Geographic Magazine, article in the Greek edition.
  4. [недоступне посилання з травня 2019 От ледникового периода прятались в Фессалии — ana-mpa]
  5. Греческие археологи обнаружили стену, которой 23 тысячи лет[недоступне посилання з травня 2019]