Тобі Вітхаус

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тобі Вітхаус
Ім'я при народженні Тобі Лоуренс Вітхаус
Дата народження 5 липня 1970(1970-07-05) (53 роки)
Місце народження Саутенд-он-Сі
Громадянство  Велика Британія
Професія Актор, сценарист, режисер
Кар'єра 1992 — дотепер
IMDb ID 0925980
CMNS: Тобі Вітхаус у Вікісховищі

Тобі Лоуренс Вітхаус (нар. 5 липня 1970) — англійський актор, сценарист і драматург. Його найвідомішою роботою стало створення телевізійного серіалу BBC Three про надприродне «Бути людиною». Він також створив телевізійний комедійно-драматичний серіал « Немає ангелів» на каналі 4, шпигунську драму BBC America / BBC Two «Гра» і регулярно писав для BBC One « Доктор Хто». Його робота над « Доктором Хто» була в першу чергу для Докторів, яких грали Метт Сміт і Пітер Капальді.

Раннє життя[ред. | ред. код]

Відвідування початковий художній коледж в Benfleet, де вчився на книжкового ілюстратора. Та згодом Вітхаус вирішив відмовитися від курсу та вчитись на професійного актора в Guildhall школі музики і драми. Він був постійним учасником акторського складу раннього драматичного серіалу BBC One «Дім Еліотів» на початку 1990-х і мав роль у фільмі 1993 року Shadowlands. Вітхаус також з'явився на сцені Вест-Енда, знявшись разом з Джином Вайлдером у фільмі "Сміх на 23-му поверсі " Ніла Саймона в 1997 році.

Кар'єра[ред. | ред. код]

Акторська[ред. | ред. код]

Як актор перша його роль була в кіноверсії «Щоденника Бріджит Джонс» у 2001 році. Відтоді Тобі виступав вже рідше, хоча і мав невеликі ролі у епізоді «Готель Вавилон» у лютому 2006 року та знявся в останньому епізоді «Без ангелів», який транслювався на Channel 4 у квітні 2006 року. Він також зіграв міністра внутрішніх справ у фіналі «Бути людиною» у 2013 році. В 2017 році Вітхаус повернувся на сцену Театру Сохо в моноспектаклі як актор/сценарист своєї п'єси «Кат номер один». Завдяки дружбі та професійним стосункам із шоуранером «Доктора Хто», Стівеном Моффатом, Вітхаус того ж року з'явився в останньому епізоді "Дванадцятого доктора Пітера Капальді " "Двічі на часі " як солдат Першої світової війни, який говорить лише німецькою.

Тобі Вітхаус також був коміком на початку 2000-х, ставши фіналістом «Так ти думаєш, що ти смішний?» в 2007 році

Сценарист[ред. | ред. код]

Розчарований через те, що багато сценаріїв, які йому давали на прочитання, на його думку, були недостатньо якісними, Вітхаус починає писати у вільний час між акторськими ролями, зрештою написавши п'єсу «Скачай містер Малінофф», що отримала премію Verity Bargate Award. Спектакль був поставлений на відкриття театру Сохо в Лондон. Після цього він отримав свій перший телевізійний сценарій, написавши сценарій для драматичного серіалу ITV «Де серце».

Потім він працював над драматичним серіалом BBC Two Attachments для незалежної продюсерської компанії World Productions. Коли Channel 4 звернувся до World з метою створення нового драматичного серіалу, у компанії виникла ідея серіалу про життя чотирьох медсестер на півночі Англії, і Вітхаус отримав завдання конкретизувати та зформатувати шоу. що пізніше стало No Angels. Серіал мав успіх, транслюючи 3 серії на каналі з 2004 по 2006 рік.

Як давній друг виконавчого продюсера «Доктора Хто» Джулі Гарднер, Вітхаус був запрошений взяти участь у цьому серіалі в 2005 році, і врешті-решт написав третій епізод другої серії. «Шкільне возз'єднання», яке показує повернення собаки-робота K-9 і супутниці 1970-х років Сари Джейн Сміт, транслювався 29 квітня 2006 року. Далі він писав для серіалу "Доктор Хто" «Торчвуд» з його епізодом «Греки, які несуть подарунки» — 26 листопада 2006 року. На запрошення шоураннера Стівена Моффата Вітхаус повернувся до «Доктора Хто» у 2010 році і регулярно писав сценарії до 2017 року.

У 2008 році пілотний фільм «Бути людиною», створений і написаний Вітхаусом, був показаний на BBC Three як перевірка, чи сподобається глядачам. Та спочатку він не увійшов до складу BBC, як новий замовлений серіал, але після позитивних відгуків громадськості, включаючи петицію про його повернення, «Бути людиною» повернувся на BBC Three у вигляді 6-серійного серіалу на початку 2009 року. Перший епізод дебютував 25 січня 2009 року, а серіал тривав п'ять сезонів, поки не закінчився в 2013 році.

У листопаді 2012 року BBC Cymru Wales оголосили про створення шпигунського трилера «Гра». Шестисерійний серіал з Томом Хьюзом і Брайаном Коксом у головних ролях спочатку транслювався на BBC America в листопаді 2014 року, а потім на BBC Two. У липні 2015 року Вітхаус написав в Twitter, що другої серії не буде, і згодом зауважив в інтерв'ю 2017 року, що «Гра» «була не особливо приємним досвідом».

У квітні 2018 року було оголошено, що Вітхаус стане шоураннером у фільмі «Хрестики і нулики» — адаптації роману Мелорі Блекман від BBC One.[1] Пізніше того ж року) з'явилося додаткове оголошення про те, що Ніл Гейман найняв Вітхауса як головного сценариста та виконавчого продюсера телевізійної версії романів Мервіна Піка « Горменгаст».

Як давній фанат коміксів, У травні 2019 року Вітхаус оголосив в Twitter, що він працює з художником Аланом Девісом над Marvel Comics #1000 - проектом, що включає кілька коміксів для Marvel Comics, які розповідають історію компанії. Твір Whithouse/Davis, опублікований у серпні 2019 року, був ілюстрованим текстовим оповіданням із зображенням персонажа Marvel UK 1979 року Night Raven.

Продюсування[ред. | ред. код]

Television[ред. | ред. код]

Production Notes Broadcaster
Where the Heart Is
  • «Letting Go» (1999)
ITV
Attachments
  • «Flat Management», Series One (2000)
BBC Two
No Angels
  • Series Creator, various episodes (2004—2006)
Channel 4
Hotel Babylon
  • Series 1, Episode 5 (2006)
BBC One
Doctor Who BBC One
Torchwood BBC Three
Other People
  • Pilot episode shown in C4's Comedy Showcase (2007)
Channel 4
Being Human
  • Series Creator, 17 episodes (2008—2013)
BBC Three
The Game
  • Series Creator, 4 of 6 episodes (2014)
BBC Two
Noughts and Crosses
  • Series Creator (2020)
BBC One

Theatre[ред. | ред. код]

Production First Performed Theatre
Jump, Mr Malinoff, Jump
  • 2000
Soho Theatre
Blue Eyes & Heels
  • 2005
Soho Theatre
Executioner No. 1
  • 2017
Soho Theatre

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Fullerton, Huw (11 квітня 2018). Doctor Who and Being Human writer set to script YA adaptation Noughts and Crosses. Radio Times. Процитовано 4 травня 2019.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Дарлінгтон, Девід. Лікарі-сценаристи — Тобі Вітхаус. " Журнал Доктор Хто ". Випуск 367 від 29 березня 2006 р., сторінки 24–29.

Посилання[ред. | ред. код]