Томас Баттон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Томас Баттон
Томас Баттон
Народився 1575
Гламорган
Помер квітень 1634
Країна Уельс
 Королівство Англія
Діяльність
Знання мов англійська
Військове звання адмірал
Батько Майлз Баттон
Автограф

Томас Баттон (англ. Thomas Button;  † 1634) — валлійський дослідник, офіцер Королівського військово-морського флоту Великої Британії.

В 1612—1613 роках Баттон командував експедицією, що намагалася знайти Генрі Гудзона і проплисти Північно-Західним проходом.  Баттон відкрив західне узбережжя Гудзонової затоки, нині Манітоба. Східна і Західна частина регіону Гудзонової затоки названо "Нью-Норт Уельс" (Новий Північний Уельс) і "Нью Саойт Уельс"  (Новий Південний Уельс) відповідно.

Біографія[ред. | ред. код]

Томас Баттон народився в сім'ї дворянина Майлза Баттона з валлійського графства Гламорган. Поступив на військово-морську службу відразу після розгрому Непереможної армади, брав участь у відбитті нападу на Ірландію іспанців в 1588, 1589 і 1601 роках. Пізніше став корсаром і грабував іспанські судна в Вест-Індії.

Експедиція в Гудзонську затоку[ред. | ред. код]

Повернувшись до Лондона, Баттон захопився ідеєю відшукати Північно-Західний прохід до Індії. На початку травня 1612 року два кораблі HMS Resolution і Discovery відпливли з Англії. Мета експедиції знайти Гадсона була лише декларована, у Баттона було чітке завдання вийти в протилежний океан на широті приблизно 58°, хоча бунт на кораблі Гадсона трапився набагато південніше, і завдання обстежити західний берег Лабрадору у Баттона не стояло.

Пропливши через Гудзонову затоку, Баттон назвав знайдений острів на честь одного зі своїх кораблів — Резолюшн. Рухаючись на захід, експедиція виявила з півночі острова Саутгемптон і Котс. Спустившись по західному березі Гудзонової затоки і відкривши річку Черчилл, зиму експедиція провела в гирлі річки Нельсон (отримала свою назву на честь загиблого члена екіпажу — штурмана).

Покинувши майбутнє поселення Порт-Нельсон наступного року вже одне судно (за зиму «Resolution» потонуло) попрямувало на північ у пошуках Північно-Західного проходу. Західний берег Гудзонової затоки був названий Баттоном Новий Північний Уельс і Новий Південний Уельс. У пошуках шляху в Китай Баттону вдалося досягти 65° пн.ш., проте берег ніяк не хотів повертати на захід. Тому, дійшовши до протоки Рос-Велком 29 липня 1613, експедиція розвернулася і вирушила назад. На зворотньому шляху був відкритий острів Мансел (названий на честь віце-адмірала сера Роберта Мансела, 1573—1653); до Англії корабель повернувся 27 вересня 1613 року.

Подальне життя[ред. | ред. код]

У серпні 1616 король Яків I за заслуги посвятив Баттона в лицарі. Продовжуючи морську кар'єру, Баттон брав участь у кампанії 1620-1621 років проти піратів Алжирського узбережжя як тиловий адмірал. Пізніше був призначений «Адміралом кораблів його Величності біля берегів Ірландії» (Admiral of the King's Ships on the coast of Ireland), де і служив до кінця кар'єри. Помер у квітні 1634 року.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Lloyd, John Edward; Jenkins, R.T. (1958). The Dictionary of Welsh Biography, Down to 1940. Cardiff: William Lewis. p. 60.  (англ.)
  • Canadian Encyclopedia. Historica Foundation, Toronto. 2011.  (англ.)
  • Robert Hood, C. Stuart Houston (1994). To the Arctic by Canoe, 1819-1821: The Journal and Paintings of Robert Hood, Midshipman with Franklin. Google Books. p. 23. ISBN 978-0-7735-1222-1(англ.)
  • Robert Hood, C. Stuart Houston (1994). To the Arctic by Canoe, 1819-1821: The Journal and Paintings of Robert Hood, Midshipman with Franklin. Google Books. p. 16. ISBN 978-0-7735-1222-1.  (англ.)
  • Evans, C.J.O. (1948). Glamorgan, its History and Topography. Cardiff: William Lewis. p. 147.  (англ.)

Посилання[ред. | ред. код]