Торвальд Ейрікссон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Торвальд Ейрікссон
Thorvald Eiriksson
Народився 975 р.
Ісландія
Помер 1002 р.
Вінланд
Країна Ісландія
Діяльність мандрівник-дослідник, мореплавець
Батько Ерік Рудий
Брати, сестри Фрейдіс Еріксдоттір, Лейф Еріксон і Торстейн Ейрікссон

Торвальд Ейрікссон (Thorvald Eiriksson) був сином видатного скандинавського мореплавця та першопрохідника Еріка Рудого. Народився приблизно у 975 році, хоча точні дата та місце народження достеменно невідомі[1]. Його брати – Лейф, Торстейн Ейрікссон, сестра – Фрейдіс Ейріксдоттір. Єдині доступні джерела про життя Торвальда – дві саги про Вінланд: Гренладська сага та сага про Еріка Рудого. Незважаючи на деякі відмінності, за обома сагами Торвальд входив до складу експедиції з метою дослідження Вінланда[2].

Біографія[ред. | ред. код]

Відповідно до Гренландської саги, записаній у 1387 році Йоном Тодарссоном,  Лейф Ейрікссон разом із Б’ярні Герьйолфссоном, приблизно у 1000 році досягли місцевості, названій ними Вінланд (Країна вінограду), де зараз приблизно знаходиться місто Бостон (США). Після повернення та розповіді Лейфа про відкриті землі, його брат Торвальд на тому ж кораблі вирушив у експедицію, досяг цих земель та заснував там поселення, де прожив два роки. Сага також розповідає про битви з тубільцями, яких скандинави називали скрелінгами. В одному з боїв Торвальда було поранено стрілою та невдовзі він помер. Оскільки Торвальд був христіянином, його поховали на морському узбережжі, позначивши місце поховання двома хрестами[3]. Пізніше брат Торвальда Торстейн очолив експедицію з метою досягнення Вінланда, але не зміг знайти цю землю.

Література[ред. | ред. код]

Иохен фон Фиркс. Суда викингов. Изд. «Судостоение», Ленинград, 1982 (рос.).

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Miller, Nick (3 січня 2023). Who was Thorvald Eiriksson and What Did He Do?. Discovery UK (амер.). Процитовано 25 квітня 2023.
  2. Thorvald Eiriksson. Wikipedia (англ.). 30 січня 2023. Процитовано 25 квітня 2023.
  3. Where is Vinland?. www.canadianmysteries.ca (англ.). Процитовано 25 квітня 2023.